Η Ελλάδα προσέρχεται στην απογευματινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, γνωστή ως Euroworking Group (EwG), με πρόταση σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου με τους δανειστές που θα επιτρέψει την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας πριν το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Επιμένει το σενάριο για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει συνάντηση των εμπλεκομένων είτε την Παρασκευή, είτε άλλη μέρα αν δεν υπάρξει λύση σήμερα.
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει τελικά ο κ. Νικολαΐδης, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που θα παρουσιάσει την ελληνική πρόταση, ευελπιστώντας σε επιστροφή των θεσμών την επόμενη εβδομάδα και κλείσιμο της αξιολόγησης με καταληκτικό στόχο την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. Ο κ. Χουλιαράκης θα δώσει ομιλία στο LSE, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ.
Αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος και επομένως δεν επιβεβαιώνεται, η συμβιβαστική πρόταση μπορεί να περιλαμβάνει “σπάσιμο” των δημοσιονομικών μέτρων υπο αίρεση για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Σύμφωνα μ’ αυτή την εκδοχή, κάποια μέτρα θα μπορούσαν να νομοθετηθούν από τώρα για την περίοδο μετά το 2018 και κάποια άλλα να προσυμφωνηθούν μεν από τώρα αλλά να νομοθετηθούν αργότερα.
Ομως, ο πήχης των προσδοκιών παραμένει χαμηλά. Οι θεσμοί εμφανίζονται να στοιχίζονται πίσω από την κοινή θέση που εμφάνισαν στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ζητώντας την προνομοθέτηση μέτρων για την μείωση του αφορολόγητου και των υφιστάμενων συντάξεων (προσωπική διαφορά) ενώ επισήμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα αποκλείουν την προνομοθέτηση μέτρων για την περίοδο μετά το 2018.
Η συνεδρίαση του EwG υπο τον Τόμας Βίζερ στις Βρυξέλλες λαμβάνει χώρα στον απόηχο των δηλώσεων από κύριους πρωταγωνιστές των εξελίξεων όπως της επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ.
Η κ. Λαγκάρντ υπερασπίσθηκε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απο το Ταμείο με βάση το άρθρο 4, λέγοντας ότι το ΔΝΤ είναι κήρυκας της αλήθειας ενώ ο κ. Σοιμπλε ζήτησε απο την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Ο κ. Νταισελμπλουμ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει σκληρή και ξεπερασμένη την έκθεση του ΔΝΤ προχθές γιατί δεν λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ότι η Ολλανδία δεν μπορεί να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ.
Πάντως, πηγές απο την Αθήνα επιμένουν ότι θα ληφθεί ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για συνάντηση των θεσμών και της ελληνικής πλευράς είτε αύριο, Παρασκευή, είτε τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης αν η σημερινή συνεδρίαση του EWG δεν αποδώσει.
Την Ελλάδα αναμένεται να αντιπροσωπεύσει ο κ. Τσακαλώτος ενώ το παρόν αναμένεται να δώσουν οι κ.κ. Ρέγκλινγκ και Τόμσεν εκτός των άλλων απο τους θεσμούς αν γίνει η συνάντηση.
Σχετική είδηση: Ρέγκλινγκ: Το ελληνικό χρέος δεν είναι αιτία συναγερμού
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος