Σχέδιο «ανάχωμα» στο κύμα ακρίβειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, με στόχο νοικοκυριά και επιχειρήσεις να δημιουργήσουν ανάχωμα στο κύμα ακρίβειας, μειώνοντας παράλληλα το ενεργειακό τους αποτύπωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

Θερμοστάτη κλιματιστικών «κλειδωμένο» σε συγκεκριμένους βαθμούς σε δημόσια κτίρια
Ενθάρρυνση για μείωση χρήσης αυτοκινήτων
Αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών
Παρεμβάσεις σε κτίρια (π.χ. εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών κ.α.)

Στο τραπέζι βρίσκεται και η εφαρμογή της τηλεργασίας για ορισμένες ημέρες μέσα στην εβδομάδα.

Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα μείνει κανείς απροστάτευτος.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη», ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να αρχίσει η επιστροφή στους πολίτες της υπερβάλλουσας αύξησης που θα φθάνει έως 600 ευρώ, για νοικοκυριά με εισοδηματικό όριο τα 45.000 ευρώ καθαρά.

Από 1η Ιουλίου θα τεθεί σε λειτουργία ο νέος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους, με κόφτη στην τιμή της λιανικής στα 0,15-0,16 € / Kwh.

Τροπολογία κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας προτείνοντας η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να αφορά κατανάλωση από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου ανεξάρτητα από την περίοδο έκδοσης των λογαριασμών.

Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Τι να σας πει κανείς όταν εδώ και 10 μήνες έχετε αφήσει αυτό το ράλι της αισχροκέρδειας, στην ενέργεια, στο ρεύμα, στα καύσιμα, έχει φτάσει 2,5 ευρώ η βενζίνη», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε προφανή σύγχυση και απόγνωση (…) Για αυτό και σήμερα επιδόθηκε σε ένα ακόμη κρεσέντο, με επιχειρήματα που αλιεύει από τα τρολ του διαδικτύου, αφορισμούς και μπόλικα ψέματα, όπως το συνηθίζει», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κριτική στον κλιματικό νόμο, που ψηφίστηκε από την Βουλή, ασκεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ενώ η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου είναι η βασική αιτία ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και η απεξάρτηση από αυτό είναι το κεντρικό ζητούμενο όλων των ευρωπαϊκών ενεργειακών πολιτικών, δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην πρόταση νόμου που παρουσιάστηκε», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Σήμερα η ζωή επιβάλλει να αποσύρουμε την εμπιστοσύνη μας στα κόμματα του κεφαλαίου: τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, όλους τους τσιλιαδόρους του συστήματος», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Έτσι όπως είναι γραμμένος ο νόμος αυτός, θάβει τις εξορύξεις που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός πριν από δύο μήνες», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Δίνει κι εύσημα κιόλας η κα Λαγκάρντ στην Κυβέρνηση που δανείζεται από αυτήν για να τα δίνει στον κ. Μυτιληναίο και τους λοιπούς ολιγάρχες», σχολίασε το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Ράλι στις τιμές των καυσίμων

Μεγαλώνει καθημερινά το κόστος μετακίνησης καθώς η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα καύσιμα έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών από 40% έως και 50% σε σχέση με τον περσινό Μάιο.

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται στα 2,27 €/λίτρο και του πετρελαίου κίνησης στο 1,86 €/λίτρο.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με τις όποιες αποφάσεις να εξαρτώνται από την πορεία της οικονομίας και ειδικά του τουρισμού.

«Δεν υπάρχει λεφτόδεντρο. Θα μετρήσουμε πορεία οικονομίας και αν υπάρχει χώρος θα διανεμηθούν δίκαια», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έχουμε εισηγηθεί εδώ και μήνες μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα και πλαφόν σε ρεύμα και αέριο», δήλωσε στον Real FM η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η παράταση της επιδότησης στη βενζίνη μέσω του fuel pass είτε για το σύνολο της χώρας είτε μόνο για τα νησιά, ενώ εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να υπάρξει στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα για κάποια πολύ μικρά νησιά.

Εν τω μεταξύ, νέα πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων για αισχροκέρδεια επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ συνεχίζονται οι έλεγχοι σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, βαρύ πρόστιμο ύψους 370.000 ευρώ επιβλήθηκε στο νοσοκομείο ΅«ΜΗΤΕΡΑ» διότι, όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, χρέωσε περίπου 1.500 μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τιμή πάνω από το πλαφόν που έχει τεθεί.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος