ertnews.gr

Σχεδιασμός κινήσεων με το βλέμμα στις αγορές (video)

28/07 15:45
Σχεδιασμός κινήσεων με το βλέμμα στις αγορές (video)

Κρίσιμο το επόμενο διάστημα, όσον αφορά τη διαμόρφωση του κλίματος στις αγορές. Βελτίωση του οικονομικού κλίματος για τον Ιούλιο διαπιστώνει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές τους σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, λίγες ημέρες μετά την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης μιλώντας στο Spiegel, χαρακτήρισε ως ψήφο εμπιστοσύνης την έκδοση του 5ετους ομολόγου.

Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Ελλάδα με χώρες που δεν είναι σε πρόγραμμα ή δεν είχανε PSI, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η έκδοση του ομολόγου εντάσσεται στην συνολική στρατηγική για έξοδο από το μνημόνιο.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η προσέγγιση πρέπει να αφορά το ότι για τη σημερινή κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσον και δεν είναι ο σκοπός».

«Πρωταθλητές» στις αποδόσεις αναδεικνύονται τα ελληνικά ομόλογα, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg και μάλιστα σημειώνεται ότι παρά την αύξηση της τιμής τους τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να προσφέρουν στους επενδυτές πολύ υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα άλλα αντίστοιχα ομόλογα, ευρωπαϊκών αγορών.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία του Βloomberg, απο την αρχή του έτους η τιμή του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει καταγράψει άνοδο κατά 26,47%, σε σχέση με πέρυσι η τιμή είναι υψηλότερη κατά 16,8%. Παρά την άνοδο της τιμής η απόδοση του τίτλου (η οποία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με την τιμή) διαμορφώνεται στο 5,54%.

Ακολουθεί η Πορτογαλία, της οποίας το 10ετές ομολόγο με απόδοση μόλις 1,75%, έχει καταγράψει άνοδο από την αρχή του έτους 5,45% και 7,63% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίθέτως, η τιμή του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου εμφανίζει μείωση κατά 3,25% από την αρχή του έτους ενώ σε σχέση με πέρυσι η απώλεια της τιμής του περιορίζεται στο 0,33%. Η απόδοση του τίτλου κυμαίνεται στο 1,29%. Τα Ισπανικά 10ετη ομολογα υποχωρούν από την αρχή του έτους κατά 1,05% ενω σε σύγκριση με ένα χρονο πριν η τιμή του καταγράφει κέρδη 0,5%, η απόδοση του κυμαίνεται στο 0,89%. Οι απώλειες για τα Γερμανικά 10ετή ομολόγα από την αρχή του έτους αγγίζουν το 4,55%, ενώ σε σχέση με πέρυσι η τιμή τους έχει υποχωρήσει κατά 1,93%. Η απόδοση τους διατηρείται στο 0,060%.

«Η ζήτηση για τα ομόλογα και το ύψος της απόδοσης ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στους ξένους, θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» αναφέρει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομολόγος και γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Spiegel.

Σε ερώτηση σχετικά με την προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις πριν από την επιστροφή στης χρηματαγορές, ο κ. Κουτεντάκης απαντά ότι η επιστροφή στις αγορές έγινε για να δοκιμάσει η Ελλάδα την αντίδραση των επενδυτών, αλλά και για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Από αυτή την άποψη, τώρα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Εκτιμά, επίσης, ότι σε αντίθεση με την περίοδο Σαμαρά, η νυν ελληνική κυβέρνηση «έχει αποδείξει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της», κάτι που αντανακλάται και στις θετικές πια προσδοκίες των αγορών.

Τέλος, ο Φρ. Κουτεντάκης εκτιμά ότι σύντομα η χώρα θα ορθοποδήσει και θα καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα χρειαστεί καμία νέα βοήθεια. Θα σταθεί στα πόδια της» τόνισε ο κ.Κουτεντάκης.

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις χώρες της ευρωζώνης, μια μελέτη που ανακοίνωσε η Κομισιόν, στη χώρα μας σημείωσε περαιτέρω άνοδο για τον Ιούλιο, έχοντας παρουσιάσει αύξηση τεσσάρων μονάδων μέσα σε ένα μήνα, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση για το 2017 και οφείλεται στην άνοδο του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, του κλάδου των κατασκευών, των υπηρεσιών και του λιανεμπορίου.

Τζανακόπουλος: Σε φάση δυναμικής ανάπτυξης η οικονομία

«Η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό “Alpha” και άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ, καταλογίζοντας της ότι βρίσκεται σε «αντιπολιτευτικό αμόκ», με αφορμή και την προσπάθεια της να δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, να δημιουργήσει την εικόνα αποσταθεροποίησης και κρίσης της δημοκρατίας.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι το να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να υπάρξουν επιπλέον δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες. Τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές προχθές είναι το πρώτο βήμα μιας στρατηγικής της κυβέρνησης έως τον επόμενο Αύγουστο στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική πρόσβαση της χώρας στις αγορές και την έξοδο από το πρόγραμμα. Σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», για να τονίσει ότι «αν δεν υπάρξει, που δεν θα υπάρξει, νέος δανεισμός από τον ΕSM, αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία».

‘Αρα, υπογράμμισε, «η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς μας». Αντίθετα, είπε ότι ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Αντ. Σαμαρά το 2014 η έξοδος στις αγορές τότε, γιατί υποτίθετο ότι τότε ήμασταν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση αλλά τα μεγέθη της οικονομίας δεν ήταν αυτά που είναι σήμερα. Είπε ειδικότερα ότι η χώρα ήταν εκτός δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Είπε ότι η έξοδος τότε ήταν απλώς άντληση νέου χρήματος ενώ τώρα ήταν πράξη διαχείρισης του χρέους, και πως επίσης, οι επενδυτές που εμφανίστηκαν τώρα είναι στρατηγικοί, δεν κατακλείστηκε το βιβλίο των προσφορών από funds.

Πηγή: Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version