Πυρετώδεις διαβουλεύσεις πριν το Eurogroup της Δευτέρας (video)

Βολές κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε ο Ευ. Τσακαλώτος, την ώρα που ο Π. Τόμσεν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη σκληρή γραμμή του. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Ντάισελμπλουμ για μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα. Στην κοινή διαπίστωση ότι η λιτότητα στην Ελλάδα πρέπει να τελειώσει κατέληξαν ο Αλ. Τσίπρας με τον Πιερ Μοσκοβισί, στις συνομιλίες που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η συμφωνία δεν είναι μακριά, επανέλαβε πάντως πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν και ο Έλληνας πρωθυπουργός να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες ενόψει του Eurogroup. 

Ακόμη κι ένα επιπλέον ευρώ στον μύλο της λιτότητας θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η συμφωνία δεν είναι μακριά, επανέλαβε πάντως πως οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι η ώρα κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες ενόψει του Eurogroup.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο βήμα που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων ανέφερε ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα. Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτίθεται για άλλη μία φορά στο ΔΝΤ και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένας βιώσιμος συμβιβασμός για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, ο Πολ Τόμσεν αφήνει παράθυρο διόρθωσης των δυσμενών εκτιμήσεων του Ταμείου για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

”Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη”, δηλώνει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε προειδοποιήσει σε εμπιστευτική επιστολή τον επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος Πολ Τόμσεν ότι οι προβλέψεις του πρώτου Μνημονίου είναι μη ρεαλιστικές και θα οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση.

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αφορμή τη δήλωσή του ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να κλείσει την ερχόμενη Δευτέρα η αξιολόγηση, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος του Εurogroup φέρεται να τόνισε στον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων ότι το παράθυρο της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί ακόμα. Ερωτηθείς εν τω μεταξύ από βουλευτή του Ολλανδικού κοινοβουλίου για το εάν ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το Πρόγραμμα θα σημάνει πτώχευση για την Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας, πάντως, ότι ο ίδιος εργάζεται για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την πεποίθησή του ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και ότι δεν υπάρχει ζήτημα «Grexit», εκφράζει ο επικεφαλής του Euro Working Group (EWG) Τόμας Βίζερ, σε δηλώσεις του στη EurActiv Γερμανίας.

Δεν υπάρχει ζήτημα Grexit δηλώνει ο επικεφαλής του EWG Τόμας Βίζερ

«Η παρουσία του κ. Μοσκοβισί, κατατείνει ακριβώς ότι στις 20 Φλεβάρη μπορεί να δοθεί μια ισχυρή ώθηση, με τις πολιτικές παραμέτρους οι οποίες μπορούν να καταγραφούν από πλευράς του Eurogroup, που θα είναι και το πράσινο φως, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του Μάρτη να μπορέσουμε να μπούμε στο όχημα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Σχετικές ειδήσεις:

Μοσκοβισί κατά την αναγόρευσή του: Ναι στην Ευρώπη που δεν πολλαπλασιάζει αλλά λύνει προβλήματα (video)

Παυλόπουλος-Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγάλο θάρρος (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος