Ψηφιακή οικονομία: Από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη εμφανίζουν οι γυναίκες στην Ελλάδα

«Σήμερα, έχουμε πολυάριθμες ιστορίες γυναικείας επιτυχίας στις νέες τεχνολογίες, που καταρρίπτουν στεγανά και προκαταλήψεις, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν και να πετύχουν εξίσου καλά ή και καλύτερα από τους άνδρες συναδέλφους τους», τόνισε στην ομιλία της στο, πρόσφατο, «4ο Women In Digital Forum», η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του ΕΒΕΑ.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος, το 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχαμε σχεδόν 76 εκατομμύρια εργαζομένους στους τομείς των STEM, με το 52% να αποτελείται από γυναίκες. Η εικόνα όμως αλλάζει όσον αφορά τους τομείς τής υψηλής τεχνολογίας, όπου οι άνδρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου, με τις γυναίκες να καταλαμβάνουν μόλις το 32,8%. Σύμφωνα με τον δείκτη DESI για το 2022, μόλις ένας στους πέντε ειδικούς στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών είναι γυναίκες.

Ειδικότερα οι γυναίκες στην Ελλάδα, σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου, εμφανίζουν από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.

Στον δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «Women in Digital Scoreboard» για το 2022, η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της -φθάνοντας στην 20ή θέση από 23η το 2021. Απέχει όμως πολύ από χώρες-παραδείγματα, όπως η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία.

«Η αντιμετώπιση αυτών των ανισοτήτων είναι ζήτημα δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών. Είναι όμως και κρίσιμη παράμετρος για την ανάπτυξη της οικονομίας. Είναι καιρός να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τα στερεότυπα του χθες προωθώντας νέα πρότυπα και παραδείγματα στις νέες γενιές. Να προχωρήσουμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα, στο πλαίσιο της αγοράς εργασίας, στις εταιρικές πολιτικές», τόνισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος