Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Καταγγελίες για παραβιάσεις ωραρίου και εικονικές αποχωρήσεις

Σαρωτικούς ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας που αφορά στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας διεξάγουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης κατά την διάρκεια του πρώτου διμήνου δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα στους εργοδότες για τον ορθό τρόπο εφαρμογής της κάρτας, όμως δεν θα ισχύσει το ίδιο για εργαζόμενους που θα βρεθούν στο χώρο εργασίας, ενώ έχει λήξει το ωράριο τους.

  • Ήδη καταγράφονται καταστρατηγήσεις και αυθαιρεσίες των εργοδοτών που αναζητούν τρόπους προκειμένου να μην καταβάλλουν τις υπερωρίες στους εργαζόμενους με την σύμφωνη γνώμη και των ίδιων.

Κάποιοι εργοδότες προτείνουν την «εικονική» αποχώρηση με το χτύπημα της κάρτας και προσέλευση εκ νέου χωρίς υπερωρία, ενώ άλλοι προτείνουν την συνέχιση της απασχόλησης, όπου είναι εφικτό, κατ’ οίκον.

Οι ελεγκτές επικεντρώνονται στην πραγματοποίηση ελέγχων μετά την λήξη της βάρδιας για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.

  • Σε καταγγελία για «παρατράγουδα» όσον αφορά το μέτρο της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας προχώρησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας μεταφέροντας μαρτυρίες εργαζομένων για οδηγίες παραβίασης του ωραρίου.

Η καταγγελία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών κάνει λόγο για:

  • Οδηγίες στους εργαζόμενους που πιάνουν στις 05:00 να χτυπάνε την κάρτα τους στις 06:00 για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης.
  • Προϊσταμένους ταμείων να ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους ακριβώς στις 21:00 ενώ ακόμη βρίσκονταν στο πόστο τους και εξυπηρετούσαν πελάτες.
  • Υπενθύμιση σε ωρομίσθιους εργαζόμενους που θα δούλευαν 8ωρο να μην ξεχάσουν να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο 4ωρο.
  • Υπαλλήλους των ηλεκτρονικών παραγγελιών να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι αλλά να συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους.
  • Οδηγούς που δεν «χτυπάνε» καθόλου κάρτα αφού βρίσκονταν εκτός καταστήματος.
  • Καλέσματα για εργασία στο ρεπό αλλά με οδηγία να μη «χτυπήσουν» κάρτα.

Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ σχεδιάζεται η επέκτασή της σε όλους τους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

Από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, κάτι που θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στις εταιρείες security, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στη βιομηχανία, ενώ στόχος είναι του χρόνου τέτοια εποχή να εφαρμόζεται στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης.

Η κάρτα περιλαμβάνεται στην εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα myErgani app. Επίσης διατίθεται στις επιχειρήσεις η εφαρμογή CardScanner app, η οποία «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση από την εργασία και διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Με το myΕrgani οι εργαζόµενοι έχουν άµεση και εύκολη πρόσβαση στα στοιχεία Προγραµµατισµένου Χρόνου Εργασίας, Αδειών, Υπερωριών και Κάρτας Εργασίας, από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους.

Για τους εργοδότες τα στοιχεία αυτά είναι άµεσα διαθέσιµα σε ψηφιακή µορφή ηµερολογίου (Ηµερολόγιο Πραγµατικής Απασχόλησης) µε δυνατότητες σύνθετης αναζήτησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος