Προβληματισμοί για την πρόταση μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων (video)

Στ. Καφούνης: Από την στιγμή που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την μείωση του ωραρίου ο ΕΣΑ δεν μπορεί να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να το πράξουν

Το μέτρο της μείωσης του ωραρίου της λειτουργίας των καταστημάτων ζητήσαμε, εάν εφαρμοστεί, να ισχύσουν οι εξής προϋποθέσεις, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών (ΕΣΑ) Σταύρος Καφούνης:

 • Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
 • Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
 • Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
 • Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους

Θα έπρεπε να βρεθεί λύση ώστε το 40ωρο των εργαζομένων να προσαρμοστεί μέσα στο νέο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, υπογράμμισε.

 • Από την στιγμή που η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση για την μείωση του ωραρίου, ο ΕΣΑ δεν μπορεί να ζητήσει από τις επιχειρήσεις να το πράξουν, ξέροντας ότι κάποιες θα το κάνουν και κάποιες όχι, είπε. Παραμένουμε όμως στη για την εξεύρεση τρόπων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας.
 • Στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου πρέπει να τεθεί το θέμα της ενεργειακής ενίσχυσης και των εμπορικών επιχειρήσεων, σημείωσε.
 • Εάν κάποια επιχείρηση θελήσει να μειώσει το ωράριο λειτουργίας της, μπορεί, ωστόσο οφείλει να καταβάλει κανονικά και ολόκληρο τον συμφωνηθέντα μισθό στον εργαζόμενο, είπε ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος.
 • Στο εμπόριο έχουμε μεγάλο ποσοστό υποδηλωμένης εργασίας, και εάν προχωρούσαμε σε μείωση του ωραρίου λειτουργίας θα είχαμε και απώλεια θέσεων εργασίας τόνισε.
 • Υπάρχει πλημμελής, έως και καθόλου έλεγχος στις εμπορικές επιχειρήσεις από την Επιθεώρηση Εργασίας κατήγγειλε ο κ. Καφούνης.
 • Οι μόλις δέκα επιθεωρητές της Επιθεώρησης Εργασίας για την Αττική, ή οι 5 επιθεωρητές για τις Κυκλάδες δεν επαρκούν συμφώνησε ο κ. Καρούζος.
 • Η 4ήμερη εργασία, που φαίνεται πώς η πολιτεία την έχει ξεχάσει, θα βοηθούμε πολύ στις σημερινές συνθήκες για την εξοικονόμηση ενέργειας, υπενθύμισε.

Το 64% των εμπορικών καταστημάτων στην Ελλάδα κατατάσσονται στην ενεργοβόρα ζώνη και χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση, είπε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μάκης Χριστοδουλίδης.

 • Πρέπει να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» και για τις εμπορικές επιχειρήσεις, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ