«Πρώτο ένσημο»: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για επιχειρήσεις και εργαζόμενους – Πώς θα γίνεται η επιδότηση (video)

Έξι όρους για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης «Πρώτο Ένσημο» θέτει κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Διευκρινίσεις για το θέμα αυτό έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου.

  • Το πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει έως και 40.000 θέσεις εργασίας, προσφέρει επιδότηση σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, ηλικίας 18 – 29 ετών, για ένα εξάμηνο.

Σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται κατά το ήμισυ. Οι όροι είναι:

  • Ο εργαζόμενος να μην έχει προϋπηρεσία.
  • Σύναψη σύμβασης εργασίας εντός 24 ωρών από την έγκριση της αίτησης.
  • Διατήρηση κατά μέσο όρο ίδιου αριθμού εργαζομένων με την 12η Νοεμβρίου 2021, για το διάστημα επιδότησης της νέας θέσης εργασίας, προσαυξημένο κατά τον αριθμό των νέων επιδοτούμενων συμβάσεων εργασίας.
  • Η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης (η μερικής απασχόλησης επιδοτείται με το ήμισυ του ποσού) και δεν μπορεί να είναι μικρότερη από έναν μήνα.
  • Να μην τεθούν σε αναστολή οι συμβάσεις των νεοπροσληφθέντων, εκτός εάν η δραστηριότητα των επιχειρήσεων στις οποίες προσλαμβάνονται αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής, ούτε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Δεν επιτρέπεται η αντικατάσταση της θέσης εργασίας ενός επιδοτούμενου εργαζόμενου στο πλαίσιο του προγράμματος με νέο επιδοτούμενο εργαζόμενο.

Η επιχείρηση μπορεί να υποβάλλει αίτηση για την έγκριση νέας επιδοτούμενης θέσης εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο εργοδότης όσο και ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν την πρόσληψη στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Πώς γίνεται η επιδότηση

Κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο πρόγραμμα επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών ως εξής:

α) Νέα θέση με σύμβαση πλήρους απασχόλησης επιδοτείται με ποσό 1.200 ευρώ, που επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη.

β) Νέα θέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης, που δεν μπορεί να υπολείπεται των 20 ωρών εβδομαδιαίως, επιδοτείται με 600 ευρώ.

γ) Εάν η σύμβαση εργασίας είναι ορισμένου χρόνου διάρκειας μικρότερης των έξι μηνών, η νέα θέση επιδοτείται αναλογικά με τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας και σύμφωνα με το είδος της σύμβασης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος