Πρώτη νίκη της ΕΚΠΟΙΖΩ: Προμηθευτής ρεύματος άλλαξε τους όρους των συμβάσεων έπειτα από συλλογική αγωγή

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) το γεγονός ότι εναγόμενος προμηθευτής προχώρησε σε τροποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της:
«Η ΕΚΠΟΙΖΩ είχε καταθέσει από τον Μάιο του 2021 την πρώτη συλλογική αγωγή για την ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως τη χρησιμοποιούσε εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και άλλων καταχρηστικών ρητρών σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγωγή αυτή επρόκειτο, έπειτα από αναβολές, να συζητηθεί την 18.5.2022.

Ωστόσο, την 16.5.2022 ο εναγόμενος προμηθευτής ενημέρωσε ότι προέβη σε εκτεταμένες αλλαγές στους Γενικούς Όρους Συναλλαγών συμβάσεων που συνάπτει με καταναλωτές.
Πράγματι, διαπιστώθηκε ότι τροποποίησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής και, εκ πρώτης όψεως, ορισμένες από τις τροποποιήσεις που επέφερε φαίνεται ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση της τήρησης της αρχής της διαφάνειας. Το ίδιο ισχύει και για τους λοιπούς από τους δέκα συνολικά όρους που είχαν προσβληθεί.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ επιφυλάσσεται για οποιαδήποτε στοιχείο των όρων των επίδικων συμβάσεων κριθεί ότι δεν ικανοποιεί τα αιτήματα της αγωγής, όπως ο προσδιορισμός των ορίων Ll & Lu στη ρήτρα αναπροσαρμογής, με τρόπο ώστε αυτά να μην ακολουθούν τα δεδομένα της αγοράς και να οδηγούν αποκλειστικά σε αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας.

Επισημαίνεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει αποστείλει την από 9.5.2022 επιστολή στη ΡΑΕ, ζητώντας της να παρέμβει ώστε να παύσουν όλοι οι προμηθευτές να προσδιορίζουν αδιαφανώς και σε εξωπραγματικές τιμές τα όρια Ll & Lu και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση και με την επιφύλαξη όσων μεταβολών δεν ικανοποιούν τα αιτήματα της αγωγής, η τροποποίηση των επίδικων ΓΟΣ με στόχο τη συμμόρφωση του εναγόμενου προμηθευτή στο δίκαιο προστασίας του καταναλωτή συνιστά μία πρώτη θετική εξέλιξη στην προσπάθεια της ΕΚΠΟΙΖΩ για εφαρμογή της αρχής της διαφάνειας στην αγορά ενέργειας.

Δεδομένων ότι:
α) οι ΓΟΣ που είχαν προσβληθεί με την αγωγή έχουν σε σημαντικό βαθμό τροποποιηθεί από τον εναγόμενο προμηθευτή και
β) η αγωγή κατατέθηκε πριν τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στην αγορά της ενέργειας, επομένως τίθεται το ζήτημα της επικαιροποίησής της στα νέα δεδομένα, η ΕΚΠΟΙΖΩ συμφώνησε στην προσωρινή ματαίωση της συζήτησης, ώστε να μελετηθούν με προσοχή οι μεταβολές των όρων και να επαναξιολογηθεί η στάση της σχετικά με την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει ήδη επικεντρωθεί στην εκδίκαση της δεύτερης συλλογικής αγωγής κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και πρώτης κατά της ΔΕΗ, ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στραφεί και κατά άλλων προμηθευτών που κάνουν χρήση ρητρών αναπροσαρμογής και έχουν παράνομα μετατρέψει σταθερά τιμολόγια σε κυμαινόμενα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος