Πρώτη φορά κάτω από το όριο του 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (video)

Στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,965% υποχώρησε  η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το όριο του 1%. Επίσης η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,3% με πτώση ύψους 13% σε σχέση με χθες.

Πριν από λίγο στη δευτερογενή αγορά το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν με απόδοση 0,962% από 1,08% που κυμαινόταν χθες. Η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου κυμαινόταν στο 0,37% με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,33% απο 1,44% που έκλεισε χθες στο ΗΔΑΤ.

Η αυξημένη ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα συνδέεται τόσο με το ευνοικό κλίμα που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης (σ.σ η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς είχε ήδη υποχώρησει κάτω από το 1%) όσο και από την επιδίωξη των επενδυτών να πετύχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζουν τις επόμενες εκδόσεις. Στόχος είναι να εκδοθεί ένα ομόλογο μικρότερης διάρκειας (3ετούς, 5ετούς ή 7ετούς) ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει αισθητά κάτω από το 1% και τα κεφάλαια που θα αντληθούν να αξιοποιηθούν για την νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η πτωτική πορεία της απόδοσης του ελληνικού ομολόγου συνεχίζεται μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης του 15ετούς.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ