Η προοπτική βιωσιμότητας του χρέους στην κορυφή της ατζέντας (video)

Η ελάφρυνση του χρέους παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Αθήνας. Μία μέρα μετά την παρέμβαση του ΔΝΤ, που ζητά πλέον επιτακτικά συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης τώρα, ακόμη κι αν εφαρμοστούν αργότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέρχεται ζητώντας ξεκάθαρη προοπτική βιωσιμότητας, ενώ και ο πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα -ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα- κομίζει μήνυμα στήριξης για ελάφρυνση του χρέους. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως οδηγεί τη χώρα σε τέταρτο μνημόνιο.

Κομβικό σημείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ομαλότητα, χαρακτηρίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την ελάφρυνση του χρέους. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι τα μέτρα που θα παρουσιαστούν στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα δίνουν μία ξεκάθαρη προοπτική βιωσιμότητας των δανειακών υποχρεώσεων.

«Το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση θέλουν έναν καθαρό διάδρομο για το πώς θα βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα το 2018. Συστατικό στοιχείο αυτού του διαδρόμου είναι το τι ελάφρυνση χρέους πρόκειται να κάνουν οι Ευρωπαίοι τώρα και στο μέλλον» » δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο κ. Τσακαλώτος.

Η πλευρά του ΔΝΤ ζητά να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι για συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μικρότερα πλεονάσματα μετά το 2018. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις, μόνο εάν βγαίνουν οι αριθμοί θα εξετάσει το Ταμείο τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα.

«Καλωσορίζουμε την πρόθεση των Ευρωπαίων να θέσουν προς συζήτηση τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Το υφιστάμενο πρόγραμμα είναι συμβατό με στόχο πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου ΔΝΤ Τζέρι Ράις.

Για υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για εσωτερική στάση πληρωμών κατηγορεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, προβλέποντας ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέο Πρόγραμμα.

Θετικές εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έκανε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,7% το επόμενο έτος. Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% είναι απολύτως επιτεύξιμος. Οι συζητήσεις για το χρέος είναι μέρος της δεύτερης αξιολόγησης. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνω στα μέτρα που έχουμε αναφέρει στο Eurogroup του Μαΐου», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα σε 4ο Μνημόνιο.

«Βρισκόμαστε κοντά στην πιθανότητα ενός 4ου μνημονίου. Δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας πέρα από υποσχέσεις και οδικούς χάρτες», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο Real.

«Εμείς όταν ακούμε για απομείωση λέμε στον ελληνικό λαό να κουμπώνεται γιατί κανείς δεν πρόκειται να σου μειώσει το χρέος χωρίς να ζητήσει νέα σκληρά μέτρα» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημητρης Κουτσουμπας μιλώντας στον Alpha 98.9.

Συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στον απόηχο των όσων έγιναν κατά τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της διοίκησης της τράπεζας που οδήγησαν σε πρωτοφανή αντιπαράθεση του ΔΣ με τον βασικό μέτοχο του ιδρύματος.

«Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε χρέος να προβλέψει και να προσπαθήσει να αποτρέψει το ρήγμα με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο κατέχει το 40% των μετοχών της» σημείωσε.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Ακης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος