Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, συντάξεων και δώρου Χριστουγέννων

Μια σειρά από πληρωμές που αφορούν περίπου πέντε εκατομμύρια εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους θα λάβει χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι περισσότερες πληρωμές θα γίνουν την εβδομάδα που προηγείται των Χριστουγέννων, ενώ οι καταβολές ολοκληρώνονται την δεύτερη εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά.

1. Δώρο Χριστουγέννων

Έως την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Ο 13ος μισθός θα καταβληθεί φέτος σε δόσεις στους μισθωτούς σε αναστολή τον Δεκέμβριο. Το βασικό ποσό πρέπει να δοθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου από εργοδότες και κράτος, ενώ ένα μικρό τμήμα θα δοθεί από το κράτος έως 31 Ιανουαρίου. Ειδικότερα:

Οι εργοδότες θα πληρώσουν έως τις 21 Δεκεμβρίου το σύνολο του Δώρου που αναλογεί στις ημέρες πραγματικής απασχόλησης των μισθωτών τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου, με βάση τον μισθό τους.

Έως τις 21 Δεκεμβρίου θα καταβάλλει και το κράτος το ποσό του Δώρου που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής από  1η Μαΐου έως 30 Νοεμβρίου, με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 και των 800 ευρώ.

Σε δεύτερο χρόνο και έως τις 31 Ιανουαρίου θα καταβληθεί από το κράτος, το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο διάστημα αναστολής του Δεκεμβρίου.

2. Ειδικές αποζημιώσεις Νοεμβρίου

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να εξοφληθούν – εφόσον υποβάλλουν έγκαιρα δήλωση – και οι 33.468 εργαζόμενοι που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη τα 800 ευρώ της ειδικής αποζημίωσης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως 23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν – σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας – την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται τώρα να προβούν σε υποβολή δήλωσης.

Το σύστημα Εργάνη και ειδικότερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις. Οπότε οι εν λόγω εργαζόμενοι πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα και να αποδεχθούν την δήλωση αναστολής του εργοδότη τους, ώστε να συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.9.602 – επανεξετάζονται επειδή εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση. Εξετάζεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης.

Επίσης, 9.602 εργαζόμενοι που εμφανίζονται στο σύστημα «Εργάνη» με πολλαπλή πλήρη απασχόληση και ελέγχεται αν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

3. Συντάξεις Ιανουαρίου

Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει και η προπληρωμή των συντάξεων Ιανουαρίου για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ειδικότερα:

  • Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ , τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ
  • Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9,
  • Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις από το τ. ΙΚΑ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

4. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Στις 30 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους δικαιούχους. Το επίδομα αφορά 482.335 ωφελούμενους που εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά και θα καταβληθεί με την τακτική πληρωμή.

5. Έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ σε μακροχρόνια άνεργους

Παράταση μέχρι την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου και ώρα 23:59 έδωσε η Διοίκηση του ΟΑΕΔ, προκειμένου 45.000 δικαιούχοι που μέχρι χθες δεν είχαν υποβάλλει ΙΒΑΝ να επιβεβαιώσουν ή να καταχωρίσουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους. Μέχρι χθες, 85.000 (το 65%) από τους συνολικά 130.000 δικαιούχους είχαν υποβάλλει ΙΒΑΝ.

6. Δίμηνες παρατάσεις επιδομάτων ανεργίας

Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου – 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης καταβλήθηκε την Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Εντός του Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης (400 ευρώ) για όσους ανέργους έληξε η 12μηνη επιδότησή τους από 20 έως 31 Οκτωβρίου.

Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

Για όσους ανέργους λήγει η επιδότησή τους εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος