Πώς και πότε θα δοθούν τα αναδρομικά για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος – Αναλυτικά παραδείγματα

Όσοι βρήκαν το κουράγιο να ανοίξουν τους λογαριασμούς ρεύματος υπέστησαν πολλαπλά ηλεκτροσόκ καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ποσό υπερβαίνει τα 1000€.

Τώρα οι καταναλωτές προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και εξειδίκευσαν οι αρμόδιοι υπουργοί. Το εθνικό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί σε 3 φάσεις :

Στην πρώτη φάση θα επιστραφεί το 60% της αύξησης που πλήρωσαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν από το Δεκέμβριο 2021 ως το Μάιο. Το ανώτατο ποσό επιστροφής είναι 600€ και θα καταβληθεί εφόσον το εισόδημα της οικογένειας δεν υπερβαίνει τις 45.000€ /έτος. Συνολικά θα δοθούν 280 εκατομμύρια ευρώ.

Στη 2η φάση του προγράμματος για τους μήνες Μάϊο και Ιούνιο οι επιδοτήσεις, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ δεν θα αφορούν πλέον μόνο τις κύριες κατοικίες αλλά και τις δευτερεύουσες, ενώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια θα επιδοτούνται και καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες/μήνα.

«Η πηγή του κακού ήταν το αέριο Το αέριο αυξήθηκε κατά 5 φορές . Η ζημιά ήταν αναπόφευκτη και τώρα κάνουμε μετριασμό αυτής της ζημιάς», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για παράδειγμα: ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 400 κιλοβατώρες το μήνα και πληρώνει σήμερα 129 € πλέον θα λαμβάνει λογαριασμό με πληρωτέο 63€. Στις 600 κιλοβατώρες ο λογαριασμός πέφτει σχεδόν στο μισό αφού από 193, το πληρωτέο γίνεται 108€.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια η επιδότηση είναι 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στις μικρομεσαίες 170 €.

Η 3η φάση ξεκινά από τον Ιούλιο. Προβλέπεται παρέμβαση στην χονδρική και λιανική αγορά ρεύματος, ένα ιδιότυπο πλαφόν, έτσι ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές στα 0,15-0,20 λεπτά του ευρώ και να απενεργοποιηθεί στην πράξη η ρήτρα αναπροσαρμογής που είναι και η πηγή των μέχρι τώρα επιβαρύνσεων

Και αυτό το μέτρο θα ισχύσει οριζόντια για όλους τους καταναλωτές.

Η 3η φάση του σχεδίου αποτιμάται σε 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2022. Αν χρειαστεί όμως θα παραταθεί και μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Λία Χριστάρα, Χαρά Γιαννοπούλου

Έξι ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους

– Πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς;

Από τον Ιούνιο οπότε θα ανοίξει και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

– Έχω προχωρήσει σε ρύθμιση για την πληρωμή του ρεύματος. Δικαιούμαι να λάβω αναδρομικά;

Ναι. Τα χρήματα θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς και οι δικαιούχοι θα τα διαθέσουν όπως και όποτε επιθυμούν.

– Τι γίνεται αν ο λογαριασμός είναι σε όνομα άλλου;

Επιδότηση δικαιούται αυτός που έχει δηλώσει το ακίνητο και τον αριθμό συγκεκριμένης παροχής στο Ε1. Υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που έχει αλλάξει η κύρια κατοικία. Eπίσης υπάρχει η δυνατότητα να μοιραστεί το ποσό μεταξύ δύο ατόμων που μένουν στο ίδιο σπίτι. Για κάθε λογαριασμό όμως η επιδότηση θα δίνεται μια φορά.

– Δικαιούνται αναδρομικά και όσοι έχουν σταθερό τιμολόγιο;

Όχι καθώς το ποσό είναι κλειδωμένο οπότε δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της ρήτρας αναπροσαρμογής.

– Οι φοιτητές θα μπορούν να λάβουν χρήματα για το ενοίκιο που πληρώνουν;

Ναι εφόσον το δηλώνουν ως κύρια κατοικία. Για τις φοιτητικές κατοικίες όμως ήδη έχει δρομολογηθεί αναδρομική επιδότηση και πρέπει να γίνει σχετική δήλωση στο Ε1 της εφορίας στις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

– Τον Μάιο θα λάβουν όλοι επιδότηση για τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος;

Ναι ανεξάρτητα από το αν το ακίνητό τους είναι κύρια ή εξοχική κατοικία. Επίσης θα μπορεί κάποιος να επιδοτηθεί και για δύο ακίνητα, και για την κύρια και για την εξοχική του κατοικία.

Επιμέλεια: Ραλλού Αλεξοπούλου

Σφοδρή κριτική για τα μέτρα

Για πολιτική απάτη κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας έντονα τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

«Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες πολύ θυμωμένος με τις αδικίες που ο ίδιος δημιούργησε. Αποφάσισε ξαφνικά να πολεμήσει την ακρίβεια που δήθεν έφερε ο πόλεμος. Αλλά προσδιόρισε την έναρξή της από αρχές του Δεκέμβρη, δηλαδή τρεις μήνες πριν ο πόλεμος ξεκινήσει. Ομολογεί από μόνος του.

Επίσης, υποσχέθηκε χθες 600€ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές. Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Αδυναμία να κατανοήσει την ανακοίνωση του πρωθυπουργού καταλογίζει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Μόνο στη σχολή των “Tsipronomics” θα μπορούσαν να κάνουν τέτοιους υπολογισμούς. Δικαιούχοι της αναδρομικής ενίσχυσης έως 600 ευρώ (και όχι 600 ευρώ για τον καθένα), που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, είναι όσοι έχουν μέχρι 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα από τα νοικοκυριά τα οποία δεν είχαν καλυφθεί από τις εκπτώσεις, που ήδη έχουν δοθεί από το κράτος και τους παρόχους και όχι 4,2 εκ. που είναι το σύνολο των νοικοκυριών», τονίζει ο Γιάννης Οικονόμου.

Για μέτρα που δεν αποτελούν συνολική απάντηση στο πρόβλημα έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης από το Κίνημα Αλλαγής.

Στο στόχαστρο και του ΚΚΕ η ρήτρα αναπροσαρμογής, με νομοθετική πρωτοβουλία.

«Οι κυβερνητικές διευκρινίσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης στο κόστος ρεύματος αποδεικνύουν την κυβερνητική απάτη», σημειώνει η Ελληνική Λύση.

«Μέτρα υπερχρέωσης των επόμενων γενιών για να μην στεναχωρηθούν οι κρατικοδίαιτοι, παρασιτικοί ολιγάρχες της ενέργειας», επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος