Πώς διαμορφώνονται οι συντάξεις με το νέο τρόπο υπολογισμού (video)

Συνταξιούχοι με πάνω από 25 χρόνια ασφάλισης και υψηλόμισθοι θα δούν την κύρια σύνταξή τους να μειώνεται, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 18% με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει το ασφαλιστικό. Ήδη έχει επανυπολογιστεί περίπου το 50% των συντάξεων και ως το τέλος του χρόνου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ανεβάζουν ρυθμούς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να έχουν επανυπολογιστεί περισσότερες από 2 εκατομμύρια ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις (πλην ΟΓΑ).

-Οι συντάξεις θα πρέπει να υπολογιστούν ξανά με βάση τα νέα δεδομένα που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη + νέα ποσοστά αναπλήρωσης) και σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, ο επανυπολογισμός αναμένεται να οδηγήσει σε μεσοσταθμική μείωση 9% για το ένα τρίτο του συνόλου των σημερινών δικαιούχων (900.000).

Ο Διονύσης Ρίζος, ειδικός στην κοινωνική ασφάλιση δηλώνει ότι “κυρίως θα θιγούν συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι του δημοσίου που έχουν 25 και άνω έτη ασφάλισης, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που είναι υψηλόμισθοι (…) και οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη με τα κατώτατα όρια”.

Μειώσεις (7-18%) θα δουν και όσοι σήμερα λαμβάνουν συντάξεις κοντά στα 1.000 με 1.300 ευρώ, ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα με τα σημερινά εκτιμάται ότι θα είναι τα νέα ποσά για συνταξιούχους, πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, από ταμεία που δεν έδιναν «μπόνους» (π.χ. ΤΑΕ – ΤΣΑ).

Από τις περικοπές αναμένεται ότι γλιτώνουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι, με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, που έχουν σήμερα μηνιαίες αποδοχές από 550 έως 700 ευρώ.
Χαμηλοσυνταξιούχοι με λίγα έτη ασφάλισης, αναμένεται να δουν οριακές αυξήσεις από 5 έως 17 ευρώ, σε σχέση με τα ποσά που λαμβάνουν σήμερα. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας, δεν αναμένεται να θιγεί η μέση σύνταξη του ΙΚΑ, που σήμερα ανέρχεται στα 723 ευρώ.

Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, ανέφερε ότι “έχει επανυπολογιστεί περίπου 50% των παλαιών συντάξεων. Με αναγωγή στο υπόλοιπο 50% το ύψος του ποσού που αφορά στην προσωπική διαφορά ανέρχεται γύρω στα 2,8 δις ευρώ”.

-Όπου υπάρχει προσωπική διαφορά, θα περικόπτεται, από το 2019, όμως το σύνολο της σύνταξης σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να μειώνεται πάνω από 18% (πλαφόν προστασίας).

-Με το πλαφόν αυτό, περιορίζεται σημαντικά η επιβάρυνση για υψηλές κύριες συντάξεις (γιατρών, δικηγόρων, ΤΕΒΕ, διευθυντών δημοσίου, πανεπιστημιακών) που, με τα νέα δεδομένα, αναμένεται να εμφανίζουν μεγάλες προσωπικές διαφορές (έως και 36%).

Αντίστοιχο πλαφόν προστασίας έχει τεθεί και για τις επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος