Ποια μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης αναμένεται να ανακοινώσει το Σάββατο από τη Βουλή ο πρωθυπουργός

Μια σειρά από νέα μέτρα που θα ελαφρύνουν τα βάρη από την ακρίβεια που δέχονται τα νοικοκυριά, αλλά και μέτρα με ιδιαίτερη πρόνοια για τους αγρότες αναμένεται ότι θα ανακοινώσει αύριο από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεγονός είναι ότι οι τιμές της ενέργειας το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει την ανηφόρα με αποτέλεσμα να πιέζονται πολύ, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις.

  • Η μέση τιμή της  ενέργειας έχει σκαρφαλώσει στα 326 ευρώ/MWh ενώ αντίστοιχο είναι και το ράλι του φυσικού αερίου, το  οποίο κινήθηκε πάνω από τα 135 ευρώ/MWh.

Σε αύξηση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα του μηνός Δεκεμβρίου αλλά και αναδρομικά και για τον Νοέμβριο αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την νέα εκρηκτική άνοδο των τιμών.

  • Η επιδότηση αναμένεται να αυξηθεί από τα 39 ευρώ στα 45-48 ευρώ μηνιαίως για Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να κλειδώσει και τις αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο νέος μηχανισμός θα ενσωματώνει τόσο εισοδηματικά όσο και περιουσιακά κριτήρια αλλά και κριτήρια κατανάλωσης καθώς από αρχές του χρόνου οι όποιες επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες.

Το φυσικό αέριο σημειώνει νέο ράλι τις τελευταίες ημέρες και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στον διπλασιασμό της έκπτωσης στους προμηθευτές από τη ΔΕΠΑ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε ανακοίνωση της αναφέρει πως εξασφαλίζει ότι όλα τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, θα έχουν έκπτωση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 16% της χονδρεμπορικής τιμής προμήθειας κάθε μήνα.

Ειδικότερα, η έκπτωση ανέρχεται σε 11 ευρώ/MWh για τον Οκτώβριο και σε 15 ευρώ/MWh για τον Νοέμβριο. Ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση αναμένεται για τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου προσθέτει η εταιρεία στην ανακοίνωση της.

Στο επίκεντρο οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος και είναι ενδεχόμενο το αυξημένο κόστος να αρχίσει να μετακυλίεται ακόμη περισσότερο στους καταναλωτές.

Για αυτή  την κατηγορία των καταναλωτών ρεύματος η κυβέρνηση φαίνεται να προσανατολίζεται σε μέτρα που δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

  • Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός είναι οι αλλαγές και στο τρόπο αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών. 

Το ένα σκέλος αφορά στη δυνατότητα επέκτασης  της έκπτωσης 15% για την εφάπαξ  αποπληρωμή των επιστρεπτέων και το δεύτερο είναι η αποπληρωμή σε δόσεις να μην αρχίσει τον Ιανουάριο, αλλά να μετακινηθεί από τον Μάρτιο και μετά.

  • Δεύτερο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει την ρευστότητα των επιχειρήσεων είναι και η παράταση του προγράμματος των παγίων δαπανών.

Μέσω των παγίων δαπανών και  των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις θα έχουν όπως φαίνεται την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν τον Μάρτιο ακόμη και τον Ιούνιο του 2022.

Ειδική πρόνοια για τους αγρότες

Τον προηγούμενο μήνα είχε ανακοινωθεί πως θα επιστραφεί ο ΕΦΚ για 200.000 αγρότες το 2022.

Οι αγρότες επιπλέον έχουν ενισχυθεί και μέσω άλλων παρεμβάσεων όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων, η  νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, αλλά και η μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, αλλά και η μόνιμη υπαγωγή στον υπερ-μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή.

  • Στην ατζέντα των μέτρων αναμένεται να συμπεριληφθούν και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και το βαμβάκι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος