Πλαφόν στην τιμή αερίου: Πώς συνδέεται με φτηνότερους λογαριασμούς ρεύματος

Array

Όταν γίνεται λόγος για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αφορά στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή και όχι συνολικά για τη βιομηχανία. Πρόκειται για ένα λαϊκό μέτρο που εάν ληφθεί θα δώσει ανάσα σε 440 εκατομμύρια Ευρωπαίους, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Στην Ελλάδα παράγουμε σε ποσοστό 40% το ρεύμα που χρησιμοποιούμε, από φυσικό αέριο. Ο Μέσος Όρος  της Ε.Ε είναι κατά πολύ χαμηλότερος στο 23%.

Βέβαια, η τιμή του φυσικού αερίου συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα καύσιμα σε πολύ υψηλά επίπεδα τιμών. Με την επιβολή πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή η Κομισιόν επιχειρεί να κατευνάσει τα “πνεύματα” στην Ευρώπη και να αποσοβήσει το κίνδυνο μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Δεν θέλουν να δουν «κίτρινα γιλέκα» στις 27 ευρωπαικές χώρες, ούτε εικόνες όπως αυτές στην Ιταλία, με πολίτες να καίνε δημόσια τους λογαριασμούς ρεύματος.

Το αν θα πληρώσουμε φθηνότερους λογαριασμούς ρεύματος, σε σχέση με σήμερα θα εξαρτηθεί από το ύψος του πλαφόν που θα αποφασιστεί.

Το σίγουρο είναι πως θα διασφαλισθούν λογικά επίπεδα στην τιμή του ρεύματος και μέσω αυτής της κοινής ευρωπαϊκής λύσης θα δοθεί μια ανάσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς, ώστε να μπορεί να συνεχιστεί σε διάφορα επίπεδα η στήριξη προς τους καταναλωτές, όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, που δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα.

Ανάλυση: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος