«Piraeus Taste Festival: Sea Food and More»: Αρχίζει το γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά

Αρχίζει σήμερα, Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, το 2o γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Το ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, με παράλληλες εκδηλώσεις στο Μικρολίμανο, την πλατεία Αλεξάνδρας, το Πασαλιμάνι, την πλατεία Κανάρη, την πλατεία Κοραή και την Πειραϊκή.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος, στο Πασαλιμάνι, στο πλαίσιο του φεστιβάλ φιλοξενείται από χθες Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, η έκθεση γαστρονομικών προϊόντων, «Piraeus Taste Fair», ενώ φέτος το ιδιαίτερο γαστρονομικό φεστιβάλ, είναι αφιερωμένο στην βιώσιμη κουζίνα με έμπνευση και γνώμονα τη φιλοσοφία του «Zero Food Waste».

Σε σχετική του δήλωση ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ανέφερε: «Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση, το γαστρονομικό φεστιβάλ του Δήμου Πειραιά, επιστρέφει για 2η συνεχή χρονιά, πιο πλούσιο και με ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις. Είναι μια γιορτή, με επίκεντρο τον γαστρονομικό πλούτο και τις απολαυστικές γεύσεις που μόνο ο Πειραιάς μπορεί να προσφέρει. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τη γαστρονομική ταυτότητα του Πειραιά, η οποία μπορεί να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και μέσω αυτού του φεστιβάλ, το οποίο θέλουμε να εδραιωθεί ως θεσμός, να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες στην πόλη μας».

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις:

  • Μικρολίμανο

To «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More», ξεκινά με την εκδήλωση «ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο Μικρολίμανο, όπου βραβευμένοι σεφ και masters θα παρουσιάσουν γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από τη θάλασσα του Πειραιά και θα μυήσουν το κοινό στα μυστικά της ψαροφαγίας και της οινογνωσίας.

Εκεί θα βρίσκεται ο βραβευμένος με αστέρι Michelin, chef Χριστόφορος Πέσκιας από το εστιατόριο «Balthazar», από το εστιατόριο «Παπαϊωάννου» ο chef Κωνσταντίνος Παππάς, ο Πειραιώτης Master of Wine, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο ambassador στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Taste the Ocean» chef, Γιώργος Τσούλης και η food blogger Γωγώ Παπαδιονυσίου (Mamatsita).

Οι επιδείξεις μαγειρικής θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία με την υπογραφή καταξιωμένων chef, pastry chef, sommelier -εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα του κρασιού- που θα προτείνουν τις δικές τους γεύσεις και δημιουργίες.

Μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους : ο chef στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, Ιάκωβος Απέργης, o pastry chef και ambassador του dishcover piraeus Στέφανος Διαμαντόπουλος, o executive chef, Παναγιώτης Γιακαλής, o pastry chef Χρήστος Βέργαδος, o chef Γιώργος Συγγελάκης, η chef Αμαλία Κυριακού κ.ά.

  • Πασαλιμάνι

Δεκάδες εκθέτες θα παρουσιάσουν τις νέες τάσεις της ελληνικής γαστρονομίας, premium και ιδιαίτερα προϊόντα της ελληνικής γης, τα πιο εκλεκτά είδη delicatessen από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου, gourmet προτάσεις από μικρότερους παραγωγούς, παραδοσιακές γεύσεις, artisanal προϊόντα, super foods κ.ά.

  • Πλατεία Αλεξάνδρας

Η συνεργασία του Δήμου Πειραιά και των executive chefs του Acropolis Chef’s Club of Attica, συνεχίζεται και φέτος με το «ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ», το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, όπου το live cooking show και η γευστική δοκιμή πραγματοποιούνται συνοδεία κινηματογραφικής προβολής ταινιών στο υπαίθριο σινεμά της πλατείας Αλεξάνδρας.

Εκεί θα βρίσκονται, ο chef Κωνσταντίνος Μουζάκης, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής Ακρόπολις, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της Cueco και chef Europe 2015 και ο chef Νίκος Φιλιππίδης, μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica και της ομάδας του Προεδρικού Μεγάρου, αρχιμάγειρας στο 2ο Chefs Gastronomy Catering.

  • Θα προβληθούν οι ταινίες: Σάββατο 23/09, 20:30, «Βρέχει κεφτέδες 2» (οικογενειακή κωμωδία κινουμένων σχεδίων) και Κυριακή 24/09, 20:30, «Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά» (δραματική κομεντί με τους Έλεν Μίρεν, Ομ Πουρί κ.ά.).

Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης του φεστιβάλ, στο 2ο «Piraeus TasteFestival: Sea Food and More», το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, 11:00-19:00, θα φιλοξενηθούν στην πλατεία Αλεξάνδρας στις «ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» με γαστρονομικές δημιουργίες, εξωτικές γεύσεις και πολιτιστικές δράσεις, το τμήμα πολιτισμού της Κινεζικής πρεσβείας, η πρεσβεία του Παναμά, η πρεσβεία του Περού, το προξενείο της Δομινικανής Δημοκρατίας, η πόλη Mendoza της Αργεντινής και έθνικ εστιατόρια της πόλης του Πειραιά.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 11:00-19:00, στην πλατεία Αλεξάνδρας, στο «KIDS CORNER», μικροί μάγειρες και μικρές μαγείρισσες θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα εκπαιδευτούν στις ελληνικές γεύσεις και θα φτιάξουν τις δικές τους δημιουργίες υπό τις οδηγίες του kids cooking club, ενώ στα «Ψηλά Καπέλα» από την kids space θα ζωγραφίσουν τα δικά τους καπέλα σεφ και θα φτιάξουν κοσμήματα από ζυμαρικά.

Παράλληλα, foodbloggers (Elenaiscooking-Έλενα Σμπώκου, Mamaknows-Θέμις Καρδιόλακα, Blissbuzz-Αθηνά Πάνου, Ελισάβετ Κοντοκώστα κ.ά.) θα δείξουν στο κοινό, συνταγές για το εβδομαδιαίο διατροφικό πλάνο της οικογένειας, εύκολα και νόστιμα σνακ για το σχολείο, ενώ τα παιδιά θα «εκπαιδευτούν» στα μυστικά της ετικέτας τροφίμων, στο πως να επιλέγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και στη σημαντική συνεισφορά του zero food waste τρόπου ζωής. Το ΙΕΚ ‘Αλφα θα προσφέρει γευστικές λιχουδιές.

  • Πειραϊκή

Στην Πειραϊκή, στον όρμο της Αφροδίτης, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, σε συνδιοργάνωση με τον Όμιλο Ερασιτεχνών Αλιέων «’Αγιος Νικόλαος», επιστρέφει η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΠΑΡΟΥ» η παραδοσιακή γιορτή των ψαράδων της Πειραϊκής, με γεύσεις και αρώματα θάλασσας και ένα μεγάλο νησιώτικο και λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

  • Πλατεία Κοραή

Στην πλατεία Κοραή, σε συνεργασία του Δήμου Πειραιά με την αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και την Περιφέρεια Αττικής, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 20:30, έρχεται η «ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΡΑΚΗΣ». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παραδοσιακά ρακοκάζανα, να δοκιμάσουν τη ρακή και να γευτούν κρητικά εδέσματα. Εκεί θα βρίσκεται το συγκρότημα του δημοφιλούς καλλιτέχνη Μανώλη Κονταρού, ενώ θα συμμετέχουν και τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα της «Ομόνοιας».

  • Πλατεία Κανάρη

Μια διαφορετική γαστρονομική πρόταση «φάτε μάτια ψάρια» περιμένει μικρούς και μεγάλους την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στην πλατεία Κανάρη.
Ο Πειραιώτης κωμικός Κώστας Μαλιάτσης, επιστρέφει στη βάση του με μια stand up comedy παράσταση, υπό τον τίτλο «Μαγειρεύοντας τον Μαλιάτση».

  • Εμπορικό Κέντρο

Σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά και με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίου, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης θα μείνουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ, σε μια γιορτή με κεράσματα, γεύσεις και μουσικές, happenings και ένα μεσημεριανό γλέντι στην παραδοσιακή αγορά, ενώ καταστήματα τροφίμων και σχολές μαγειρικής του Πειραιά, θα παρουσιάζουν τις δικές τους γεύσεις και γαστρονομικές δημιουργίες.

Παράλληλα, τα καταστήματα εστίασης του Πειραιά, μετέχουν στη μεγάλη γιορτή της γαστρονομίας με μενού ειδικά για εκείνες τις ημέρες, προσφορές σε συγκεκριμένα πιάτα και ποτά.

  • Ποδηλατικές Περιηγήσεις

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ποδηλατικές περιηγήσεις στις γειτονιές της πόλης. Από την τοπική παραδοσιακή αγορά στη Γούναρη και τους γύρω δρόμους, στα ουζερί της Πειραϊκής και από εκεί στη Μαρίνα Ζέας, το Πασαλιμάνι και το ανακαινισμένο Μικρολίμανο, η ποδηλατική περιήγηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσουν οι επισκέπτες τα γαστρονομικά στέκια της πόλης. Η ποδηλατική περιήγηση είναι δωρεάν, γίνεται με ηλεκτρικό ποδήλατο και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σημειώνεται ότι το «Piraeus Taste Festival: Sea Food and More» τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και της περιφέρειας Αττικής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος