Πετρέλαιο θέρμανσης: Διαθέσιμο από σήμερα με επιδότηση – Οριακά κάτω από 1,4 ευρώ ξεκινούν οι τιμές μετά τις ξαφνικές εκπτώσεις

Array

Σε επίπεδα κοντά στο 1,4 ευρώ το λίτρο αναμένεται η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, η διάθεση του οποίου ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Οι εταιρείες εμπορίας άλλαξαν τους τιμοκαταλόγους τους, αργά χθες το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν από τα ΕΛΠΕ, ότι προσφέρουν έκπτωση στην τιμή έως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ Μαζί με τα περιθώρια των εταιριών εμπορίας εκτιμάται ότι το πετρέλαιο θα πρέπει να πωλείται στον τελικό καταναλωτή από 1,37 έως 1,39 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα, η ΕΚΟ προχωρά σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η τιμή να διαμορφώνεται προ πρατηρίων μεταξύ 1,31 ή 1,32 ευρώ ανά λίτρο. Αναμένονται οι κινήσεις των υπολοίπων εταιρών του κλάδου. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου Μοτορ Οιλ οι τρεις εταιρίες εμπορίας του ομίλου δηλαδή AVIN, SHELL, CYCLON, θα διαμορφώσουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παρακολουθώντας τον ανταγωνισμό.

Έκπληξη της τελευταίας στιγμής χαρακτήρισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος των πρατηριούχων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου την χθεσινή κίνηση των ΕΛΠΕ για τελική έκπτωση 7 λεπτά στην αντλία. «Από 1,47 – 1,48 που είχαμε προαναγγείλει πέσαμε οριακά κάτω από το 1,40 για τις μεγάλες αστικές πόλεις και τα πρατήρια κοντά στα διυλιστήρια. Στην περιφέρεια και στα νησιά υπάρχει το μεταφορικό κόστος που ανεβάζει την τιμή πάνω 4 με 5 λεπτά» είπε. Και συμπλήρωσε ότι «το σημαντικό είναι να μπορέσουν τα διυλιστήρια να κρατήσουν αυτή την έκπτωση».

  • Οι τελικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης περιλαμβάνουν την επιδότηση ύψους 0,25 ευρώ ανά λίτρο που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση.
  • Δεν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος χορηγείται με διευρυμένα κριτήρια.

Πήγες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν ότι η ζήτηση τουλάχιστον τις πρώτες μέρες της χειμερινής περιόδου θέρμανσης θα είναι υποτονική λόγω του ύψους των τιμών αλλά και των ευνοϊκών σχετικά καιρικών συνθηκών τουλάχιστον στη νότια Ελλάδα.

Η τροπολογία για την επιδότηση

Κατατέθηκε χθες η σχετική τροπολογία για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με αυτή «Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης – θέρμανσης, που διατίθεται στην αγορά από την 14η.10.2022 έως την 31η.12.2022 από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε είκοσι λεπτά (0,20) του ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο άπαξ επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ Φ.Π.Α. που εκδίδονται από τα διυλιστήρια, τις εταιρείες κατόχους άδειας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων κατηγορίας Α που εισάγουν πετρέλαιο θέρμανσης και τους κατόχους άδειας πωλητή πετρελαίου θέρμανσης που πραγματοποιούν εισαγωγές, ως δικαιούχους της επιδότησης.

Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3054/2002 (Α’ 230), στην εσωτερική αγορά από τους ως άνω δικαιούχους της επιδότησης προς τα πρατήρια καυσίμων, τους πωλητές πετρελαίου θέρμανσης και τους τελικούς καταναλωτές.

  • Η επιδότηση με το ΦΠΑ είναι στο 0,25 ευρώ το λίτρο.

Σχετική είδηση: Επιπλέον έκπτωση στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα Ελληνικά Πετρέλαια

Χαμηλότερη τιμή το φυσικό άεριο τον Οκτώβριο

Εν τω μεταξύ, χαμηλότερες, τουλάχιστον για τον Οκτώβριο, είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, που θα διατεθεί στα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Την επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής και τη δημιουργία ενός νέου δείκτη σύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου στα μακροχρόνια συμβόλαια, ζητούν με κοινή επιστολή τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Πολωνίας.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Πηνελόπη Μητρούλια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος