Πατέλης στην ΕΡΤ: Βασική παράμετρος για τους ξένους επενδυτές είναι η πολιτική σταθερότητα

Array

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας παρουσίασε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, στην εκπομπή ΕΡΤNewsPRIME και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Ο κ. Πατέλης περιέγραψε την τριπλέτα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή ανάπτυξη – μια τριπλέτα που αναλύεται στην ενεργειακή κρίση από τον πολεμο στην Ουκρανία, την άνοδο του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους του χρήματος από την ΕΚΤ – και αναγνώρισε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον κάτω από αυτές τις συνθήκες:

«Κάθε μέρα ζυγίζουμε τα πράγματα και πάμε παρακάτω», είπε, «αυτές οι προκλήσεις αντιμετωπίζονται με το τρίπτυχο που ανέφερε ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη: `Συνέχεια, Συνέπεια, Σταθερότητα`».

Ανέφερε πως το κόστος των μέτρων στήριξης είναι απολύτως κοστολογημένο στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ και αναφέρθηκε στα αντανακλαστικά της Ελληνικής πολιτείας στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης:

«Είμαστε μπροστά από άλλες χώρες. Έχουμε εφαρμόσει μέτρα που μόνον τώρα η Ευρώπη έχει αρχίσει να συζητά» – είπε αναφερόμενος στην έκτακτη φορολόγηση των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρισμό με καύσιμο άλλο από το φυσικό αέριο.

Ως αρμόδιος για την επικοινωνία με οίκους αξιολόγησης και αγορές, είπε πως τα μηνύματα που λαμβάνει από επενδυτές σε κρατικά ομόλογα έχουν να κάνουν με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας – στο πλαίσιο και της αναμενόμενης αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας σε «επενδυτική κατηγορία».

Στα θετικά της Ελληνικής οικονομίας είναι το επίπεδο των ξένων επενδύσεων που είναι σε υψηλό 20ετίας, σε συνδυασμό με το Ταμείου Ανάκαμψης που θα συνεισφέρει πόρους στην Ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη φάση.

Ο κ. Πατέλης παρουσίασε επίσης τους άξονες του προγράμματος για την εκτόνωση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα – ένα πρόγραμμα που θα μειώσει το κόστος της στέγασης για τους νέους.

Περισσότερα εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος