Επιμένουν οι δανειστές στην εκ των υστέρων έγκριση των ομαδικών απολύσεων, στην αύξηση του ορίου των απολύσεων και τις αλλαγές στη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας.
Τα κυριότερα σημεία διαφωνίας στα εργασιακά σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την ελληνική πλευρά είναι τα ακόλουθα:
1) Η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως.
2) Η κατάργηση του σημερινού συστήματος που επιτάσσει την εκ των προτέρων έγκριση των ομαδικών απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας. Οι πιστωτές ζητούν την αντικατάστασή του από ένα άλλο διοικητικό σύστημα που θα βασίζεται στην εκ των υστέρων έγκριση. Η κοινοποίηση του πλάνου ομαδικών απολύσεων από μια επιχείρηση θα θεωρείται επαρκής συμμόρφωση με τους κανόνες σ’ αυτή τη περίπτωση.
Επίσης, ζητούν να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) για να καταστεί δυσκολότερη η μονομερής προσφυγή των εργαζομένων.
Οι θεσμοί ζητούν όπως η Ελλάδα συμφωνήσει στην αλλαγή της διαδικασίας μεσολάβησης και διαιτησίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017.
3) Οι θεσμοί δεν δέχονται επαναφορά στο παλαιότερο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων αν και αφήνουν κάποιο περιθώριο για το μέλλον.
Δεν είναι σαφές αν υπάρχουν διαφωνίες σε άλλα ζητήματα όπως ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού που η ελληνική πλευρά ήθελε να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης των κοινωνικών εταίρων.
Σχετική είδηση: Μερικές συγκλίσεις και αρκετές αποκλίσεις στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς (video)
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ert.gr
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος