Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Αφιερωμένη εφέτος στον επαναπροσδιορισμό του (Rethinking Tourism)

Array

Με φόντο την παγκόσμια ανάκαμψη των ταξιδιών το 2022, μετά από δυο χρόνια ύφεσης λόγω της πανδημίας, εορτάζεται η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που εφέτος είναι αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό του («Rethinking Tourism»).

Σε μήνυμα που στέλνει o γενικός γραμματέας του World Tourism Organization (UNWTO), Zurab Pololikashvili, αναφέρει τα εξής: «Καθώς ο κόσμος ανοίγει ξανά, πρέπει να μάθουμε από την πανδημία και τη σχετική παύση στα διεθνή ταξίδια. Εκθέτοντας τις αδυναμίες, η κρίση μάς έδειξε πού μπορούμε να οικοδομήσουμε περισσότερη ανθεκτικότητα. Και αποκαλύπτοντας τις ανισότητες, μας έδειξε επίσης πού μπορούμε να αποδώσουμε περισσότερη δικαιοσύνη».

Αναφερόμενος στους στόχους της επόμενης ημέρας του τουρισμού, ο κ. Pololikashvili σημειώνει ότι η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μαζί με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, παραμένει ο τελικός στόχος και προσθέτει:
«Αυτό θα απαιτήσει αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών μοντέλων έτσι ώστε να βάζουν τους ανθρώπους πρώτα. Ο τουρισμός λειτούργησε πάντα για τους νέους, για τις γυναίκες και για τις κοινότητες. Αλλά τώρα πρέπει πραγματικά να συνεργαστεί και με αυτούς. Χρειαζόμαστε νέες φωνές καθώς και νέες ιδέες εάν θέλουμε να μεταμορφώσουμε τον κλάδο μας και να οικοδομήσουμε έναν καλύτερο τουρισμό για όλους».

Εφέτος σχεδόν όλες οι χώρες που έχουν τουριστική δραστηριότητα φιλοξενούν τους δικούς τους εορτασμούς, προκειμένου να προωθήσουν το κεντρικό μήνυμα της σημερινής παγκόσμιας ημέρας του τουρισμού.

  • Β. Κικίλιας: Τουρισμός είναι οι άνθρωποι του που εργάζονται σκληρά

Στους εργαζόμενους αναφέρεται ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτηση του στο Twitter, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Επισκεπτόμενος ξενοδοχειακές μονάδες ανάφερε τα εξής: «Ας μη ξεχνάμε όλοι μας ότι ο Τουρισμός είναι άνθρωποί του που εργάζονται σκληρά για να κινηθεί η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας». Η σχετική ανάρτηση του είναι: https://twitter.com/vkikilias/status/1574656455189200896?s=48&t=AoEj66X22L_NuvnYxmfzFw

  • ΣΕΤΚΕ: Χρειάζεται μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού

«Η στέρηση των ταξιδιών το διάστημα της πανδημίας, έχει δημιουργήσει στους δυνητικούς επισκέπτες έντονη την ανάγκη να ταξιδέψουν, να κινηθούν ελεύθερα, να ανακαλύψουν νέους προορισμούς ή ακόμη και προορισμούς που έχουν επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν.
Οι φετινές επιδόσεις του τουρισμού ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, φθάνοντας σε κάποιους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς ακόμη και τα επίπεδα του 2019.
Η ανάκαμψη αυτή όμως δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή εφησυχασμού, γι’ αυτό επιβάλλεται να υπάρξει ένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού και όχι μόνο για την επερχόμενη τουριστική περίοδο».

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων (ΣΕΤΚΕ) σε σημερινή ανακοίνωση της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα τουρισμού και υπογραμμίζει ότι τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά του τόπου μας, δίνουν μια καλή ευκαιρία να επανεξετάσουμε το τουριστικό μοντέλο, επαναπροσδιορίζοντας το «ήλιος και θάλασσα» με την προσθήκη υπηρεσιών και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού που θα περιλαμβάνουν δραστηριότητες σε λίμνες, ποτάμια, βουνά, πολιτιστικές εκδηλώσεις, γευσιγνωσία, οινοτουρισμό κ.α., συμβάλλοντας παράλληλα και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Η ΣΕΤΚΕ – τονίζει – είναι εδώ, να συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού μέσω των δράσεων της. Δράσεις οι οποίες μπορούν να δώσουν στις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου τα εφόδια – εργαλεία για να αναπτυχθούν, να εξελιχθούν, να διαφοροποιηθούν και να ενταχθούν στην νέα πραγματικότητα που υπαγορεύει η διεθνής τουριστική αγορά και οι ανάγκες που προκύπτουν μέσα από αυτή, πάντα με όσα τονίζει στην ανακοίνωση της.

  • Μονόδρομος η κατάκτηση της βιωσιμότητας

Με την υποχώρηση της υγειονομικής κρίσης, η παγκόσμια κοινωνία και ο κόσμος του τουρισμού επανέρχονται σταθερά στην κανονικότητα, έχοντας διδαχθεί πολλά για τον τρόπο αντιμετώπισης των κρίσεων μέσα από δράσεις αλληλεγγύης με στόχο την κοινωνική συνοχή, τονίζει ο Ανδρέας Φιορεντίνος, Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

«Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στο πλαίσιο του μηνύματος Rethinking Tourism που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, όλοι οι εταίροι του Ελληνικού Τουρισμού, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάκτηση της βιωσιμότητας είναι μονόδρομος. Έχουμε χρέος να αξιολογήσουμε τον τρόπο που κάνουμε τουρισμό και να συντομεύσουμε την απόσταση που απομένει προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Φιορεντίνος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος