Από τη ψήφιση μέτρων και αντιμέτρων περνά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θεωρεί η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, επαναλαμβάνει ότι δεν θα εφαρμοστούν αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος. Θετική έκβαση για την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μαΐου βλέπει ο επίτροπος Μοσκοβισί, ενώ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνωρίζει τις δομικές αλλαγές που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να απασχολήσει τη G7 στο Μπάρι, όπου θα τεθούν τα διάφορα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχει εκπονήσει ο ESM.
Κορυφαία στελέχη κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ευρωπαϊκών θεσμών και του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου θα συζητήσουν το πρωί της Παρασκευής πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών στο Μπάρι της Ιταλίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στο προσδιορισμό του πώς οι ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι διακρατούν το μισό ελληνικό κρατικό χρέος, θα τηρήσουν την δέσμευση που είχαν κάνει πέρυσι υπό όρους να προχωρήσουν στην ελάφρυνσή του, ώστε να εκπληρωθεί μια από τις προϋποθέσεις που όρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.
Πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρότι διαφωνούν με ορισμένες από τις συστάσεις του για την Ελλάδα.
Επισήμως το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, αλλά θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριό της διότι θα είναι παρόντες οι βασικοί παίκτες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, είπαν σήμερα αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται στο Ρόιτερς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχουν όλοι στη συζήτηση αυτή. «Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά είναι εδώ», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.
Το επίσημο πρόγραμμα του Σαπέν δείχνει πως η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).
Σταθερά προσηλωμένη στην επιδίωξή της για μία συνολική λύση που θα περιλαμβάνει και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, παραμένει η κυβέρνηση, ενόψει του eurogroup στις 22 Μαΐου. Μάλιστα, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα ώστε να κλείσει και τυπικά η τεχνική συμφωνία. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι πολύ σύντομα οι πιστωτές θα καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση για την ελάφρυνση του χρέους.
Το νομοσχέδιο με τα μέτρα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τις 18 Μαΐου. Δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να ορίζει πως εάν δεν έχουμε λύση για το ελληνικό χρέος, τότε δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα και τα αντίμετρα.
Σύμφωνα με πηγές των δανειστών, στην επικείμενη σύνοδο των G7 στο Μπάρι της Ιταλίας θα υπάρξει αναλυτική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο του Ουάσιγκτον group. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα διάφορα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους που έχει εκπονήσει ο ESM. Αν και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για οριστικές αποφάσεις μέχρι το eurogroup, οι πληροφορίες λένε ότι ένα περίγραμμα των μέτρων θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο Πρόγραμμα. Στο ζήτημα αυτό, μάλιστα, η διοίκηση του Ταμείου και η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται ότι έχουν ταυτόσημες απόψεις.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ουίλιαμ Μάρεϊ τονίζει ότι “η θέση του ΔΝΤ για μία αξιόπιστη στρατηγική ελάφρυνσης του χρέους δεν έχει αλλάξει. Χωρίς αυτό το ολοκληρωμένο πακέτο δεν μπορούμε να πάμε στο εκτελεστικό συμβούλιο μία νέα πρόταση”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει στη La Repubblica: “Αν μία χώρα δεν θέλει να βγει από το ευρώ πρέπει να κάνει δομικές αλλαγές, όπως η Ελλάδα. Τα προγράμματα βοήθειας για την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ιρλανδία δέχθηκαν πολλές κριτικές, αλλά έφεραν πάντα αποτελέσματα”.
Στα άμεσα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, εφόσον υπάρξει θετική εξέλιξη στο μέτωπο του χρέους, είναι να πραγματοποιηθεί μία επιστροφή στις αγορές εντός του έτους, καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Σύμφωνα με την WSJ μία νέα έκδοση ομολόγων θα μπορούσε να γίνει τον Ιούλιο ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος