«Νομίζω ότι ο νομοθέτης ήταν δίκαιος ως προς την μέριμνά του για την ασφάλιση των κατοικιών» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, ερωτηθείς από τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» κατά πόσο η υποχρεωτική ασφάλιση σπιτιών και επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές είναι ένα ακόμα «χαράτσι» όπως λέει η αντιπολίτευση.
«Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ουσιαστικά ότι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ από το 10% πηγαίνει στο 20% εφόσον ασφαλίσεις το ακίνητό σου για πλημμύρα, φωτιά και σεισμό. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το ευνοϊκό για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να ασφαλίσουν το ακίνητό τους. Αυτή τη μέριμνα την κάνουμε για ακίνητα έως 500.000 ευρώ το καθένα, δηλαδή για τη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών στη χώρα μας. Για τα υπόλοιπα, τα οποία είναι άνω του μισού εκατομμυρίου, παραμένει η έκπτωση του 10% ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση ασφάλισης και τους λέμε το εξής. Σε περίπτωση που δεν το ασφαλίσετε και σε περίπτωση μιας φυσικής καταστροφής το κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στο να σας βοηθήσει και θεωρώ ότι αυτό αν το σκεφτούμε και το λάβουμε υπόψιν και με βάση και υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Να δίνουμε δηλαδή έμφαση και να κινητροδοτούμε από την ασφάλιση από τη μια και από την άλλη να στηρίζουμε εκείνους που είναι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας που έχουν ακίνητη περιουσία κάτω από 500.000 ευρώ ακίνητο. Το δημόσιο δεν έχει ανεξάντλητους πόρους, δεν μπορεί να στηρίζει και είναι νομίζω λογικό αυτό το οποίο λέω, το σύνολο των κατοικιών, πόσο μάλλον εκείνων όπου με βάση την αντικειμενική τους αξία θεωρητικά μπορούν να στηριχθούν και από μόνα τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος, υπογραμμίζοντας πως τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχούν στην μειοψηφία των κατοικιών.
Για τις επιχειρήσεις ίσχυε πάντοτε αντίστοιχα, η υποχρεωτική ασφάλιση από 2 εκατομμύρια και πάνω. Τώρα κατεβαίνει ο πήχυς στις 500.000 για επιχειρηματικά ακίνητα, σύμφωνα με τον κ. Τσάπαλο.
Σε σχέση με τα στοιχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα για την φοροαποφυγή κάποιων κλάδων ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Τσάπαλος ερωτηθείς πόσο το Υπουργείο Οικονομικών έχει τρόπους για να επιβάλει φορολογική δικαιοσύνη σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν, ανέφερε τα εξής.
«Υπάρχουν τα τεχνολογικά μέσα και οι έλεγχοι, τα οποία και τα δύο λειτουργούν και εντείνουν τη λειτουργία τους και την αποτελεσματικότητά τους όσο περνάει ο καιρός. Αλλά από την άλλη έχουμε και μισό εκατομμύριο και παραπάνω ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, όπως καταλαβαίνετε, αντικειμενικά δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους. Μπορούμε να ελέγξουμε εκείνες όμως τις περιπτώσεις ακραίας απόκρυψης εισοδημάτων, το οποίο και θα το κάνουμε. Και η ΑΑΔΕ ήδη δρομολογεί διαδικασίες για εκείνους οι οποίοι για άλλη μια χρονιά συστηματικά δήλωσαν ζημίες ή εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. Παράλληλα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, ήδη αντιμετωπίζουμε αυτή τη φοροδιαφυγή που αναφέρατε, για παράδειγμα, μέσα από τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, αλλά και λόγω της ανάπτυξης που έχει επέλθει το τελευταίο διάστημα είχαμε 10,3% παραπάνω φορολογικά έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 24 σε σχέση με το αντίστοιχο του 23. Να λοιπόν πώς χτυπάμε τη φοροδιαφυγή στη ρίζα της με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο που να μπορούμε όλα να τα ελέγχουμε και να τα διεκπεραιώνουμε ηλεκτρονικά, θα πρέπει να έχουμε έσοδα που να πηγαίνουν και στην υγεία και στην παιδεία και να ενισχύουμε και το κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτό λοιπόν και θεσπίστηκε το τεκμήριο αυτό, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και ουσιαστικά ζήτησε από εκείνους που και φέτος σε μεγάλο βαθμό απέκρυψαν εισοδήματα, δεν αναφέρομαι σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, να δώσουν κάτι παραπάνω, προκειμένου να στηρίξουν και αυτοί με τους φόρους τους αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Και αποδείχθηκε στην πράξη ότι το τεκμήριο κινούνταν στη σωστή κατεύθυνση, γιατί για άλλη μια χρονιά υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές για ζημιές ή για μηδενικά εισοδήματα. Έξι στους δέκα ιδιοκτήτες μπαρ, για παράδειγμα, δήλωσαν ζημίες ή ελάχιστα εισοδήματα. Οι κομμωτές επίσης, οι μισοί ζημιές ή οι υπόλοιποι 328 ευρώ μέσο μηνιαίο εισόδημα. (…) Δεν θέλω να γενικεύσω. Δεν λέω ότι όλοι φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο το τεκμήριο ήρθε να διορθώσει αυτά τα κακώς κείμενα σε κάποιο βαθμό και να πάρει κάποιους φόρους από αυτούς τους ανθρώπους, ούτως ώστε για πρώτη φορά ο μη μισθωτός να πληρώσει λίγο παραπάνω φόρο από τον μισθωτό στη χώρα».
Όσο αφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας Τα ΝΕΑ που κάνει λόγο για φορο-αμνηστία και κούρεμα προστίμων κατά 50% από την 1η Οκτωβρίου για φορολογουμένων παραβατών, ο κ. Τσάπαλος ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει φορο-αμνηστία.
«Δεν πρόκειται για φοροαμνηστία. Θα εξηγήσω για τι ακριβώς πρόκειται. Ουσιαστικά, σε περίπτωση που υπάρχει μια αντιδικία μεταξύ της εφορίας και του πολίτη, επειδή έχει διαπιστωθεί για παράδειγμα μια φορολογική παράβαση μιας επιχείρησης ή πολίτη, τότε αντί να προσφεύγουμε στα δικαστήρια, αντί να υπάρχει μια μακροχρόνια διαμάχη που μπορεί να πάρει μέχρι και 10ετία λέμε κάτι πολύ απλό και κάτι πολύ λογικό. Κάτι το οποίο ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ότι σε περίπτωση που έρθεις εσύ και παραδεχθείς ότι είχες κάποια φορολογική παράβαση τότε έχεις τη δυνατότητα να υπάρξει μία ένα κούρεμα όχι της οφειλής την οποία οφείλεις στην εφορία, αλλά του προστίμου επί της οφειλής έως 50%, υπό πολύ αυστηρές ωστόσο προϋποθέσεις. Δηλαδή, ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Καταρχάς, θα πρέπει να παραδεχθεί ο φορολογούμενος ότι υπήρξε παράβαση, ότι έκανε κάτι λάθος και εντός τριών ημερών από την αποδοχή ουσιαστικά τις προτεινόμενης ρύθμισης να καταβάλει το 25% της συνολικής οφειλής που του έχει βγει. Από εκεί και πέρα, για να πετύχει την έκπτωση επί του προστίμου έως 50% θα πρέπει να το κάνει όσο γίνεται νωρίτερα και θα πρέπει επίσης το υπολειπόμενο ποσό, το υπόλοιπο 75% το οποίο δεν έχει πληρώσει εξ αρχής, να το πληρώσει σε έως 12 μηνιαίες δόσεις».
H συγκεκριμένη διαδικασία δεν αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές, διευκρίνισε, δηλαδή δεν αφορά εκείνες τις οφειλές τις οποίες ο πολίτης επειδή αμέλησε ή δεν μπόρεσε να τακτοποιήσει εγκαίρως, συσσωρεύτηκαν. Αφορά μόνο αντιδικίες, επισήμανε, δηλαδή παραβάσεις των πολιτών ή των επιχειρήσεων, όπου κατόπιν ελέγχου έχει αποδειχθεί ότι όντως στέκονται.
«Από κει και πέρα, εγώ πιστεύω ότι δίνοντας αυτή τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε εγκαίρως να έρθει και να παραδεχτεί την παράβαση την οποία έχει κάνει και από το να μην τρέχουμε στα δικαστήρια, που μπορεί να πάρει τόσα χρόνια και επειδή θέλουμε άμεσα να εισπράξουμε χρήματα, δεν θέλουμε μόνο να βεβαιώνουμε πρόστιμα, θεωρώ ότι αυτή η εξώδικη επίλυση μπορεί να είναι αποτελεσματική στην τσέπη του πολίτη και στα κρατικά ταμεία, όχι μόνο σε επίπεδο επίλυσης, αλλά και στα κρατικά ταμεία που είναι πολύ σημαντικό» είπε καταλήγοντας.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος