Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον πόλεμο στο Ισραήλ

Σίγουρα ένας πόλεμος δεν είναι καλός και για την οικονομία και για τις εξαγωγές, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ) Συμεών Διαμαντίδης.

Οι εξαγωγές που έχουμε προς το Ισραήλ το 2022 ήταν της τάξεως των 850 εκατομμυρίων σε ένα σύνολο εξαγωγών και υπηρεσιών και προϊόντων 100 δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα, οπότε σαν νούμερο δεν επηρεάζει.

Είναι πολύ λιγότερες οι εισαγωγές από το Ισραήλ. Οι εξαγωγές που κάνουμε σε ορυκτά καύσιμα και λάδια είναι τα 300 εκατομμύρια περίπου από τα 850 εκατομμύρια των εξαγωγών του 2022, αλλά αυτά είναι μόνο στα προϊόντα.

Η επίπτωση που πιθανόν να έχει ο πόλεμος είναι όσον αφορά τις επενδύσεις των Ισραηλινών στην Ελλάδα και τους Ισραηλινούς τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα. Παράδειγμα έχουμε εδώ Θεσσαλονίκη.

Π.χ. εδώ στη Θεσσαλονίκη έχουμε πολλές επενδύσεις από Ισραηλινούς, αγοράζουν διαμερίσματα, κάνουν επενδύσεις. Στον τουρισμό θα έχουμε πρόβλημα, τα ταξιδιωτικά γραφεία θα έχουν πρόβλημα, διότι έχουν αναβληθεί όλες οι πτήσεις προς το Ισραήλ.

Εκεί θα είναι η επίπτωση που άμεσα φαίνεται. Στις εξαγωγές, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής κάποια επίπτωση. Η επίπτωση βλέπουμε να είναι προς τις υπηρεσίες, δηλαδή προς τον τουρισμό, τις επενδύσεις τρίτων στην Ελλάδα και στα ταξιδιωτικά γραφεία τα οποία είχαν διοργανώσει πάρα πολλές εκδρομές προς τα εκεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος