Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκλειστικά στην ΕΡΤ (video)

Στην επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος για την Ελλάδα αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταδιακή έξοδος στις αγορές, και σημειώνει ότι η συνέχιση της παρουσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι θέμα αξιοπιστίας για τις αγορές.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να προστατευθεί η Ελλάδα αν οι αποδόσεις είναι πολύ υψηλές, όταν βγει από το πρόγραμμα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε αρκετά εργαλεία: «Πρώτον θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι σταδιακή και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τα μέτρα για το χρέος και το ταμειακό απόθεμα, όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα. Δεύτερον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να μείνει εντός πορείας, με υπεύθυνες δημοσιονομικές και μακροοικονομικές πολιτικές και ορισμένα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία συζητούνται, ώστε να περιοριστεί συνολικά η εξυπηρέτηση του χρέους».

Στην ερώτηση ότι «είπατε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει εντός πορείας μετά το τέλος του προγράμματος. Πώς θα το διασφαλίσετε;», ο κ. Ντομπρόβσκις, απάντησε ότι «το πρώτο και πιο σημαντικό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος, κάποια από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συνδεθούν με τη συνεχιζόμενη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. Είναι επίσης σημαντικό, αν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει σταδιακά στις αγορές, να σταθεί “στα πόδια της”, να μην εξαρτάται από τα προγράμματα της Ευρώπης ή του ΔΝΤ, τότε χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις αγορές. Επίσης, όταν ρωτήσατε για τις αποδόσεις των ομολόγων, οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές θα καθορίσουν τι είδους συνθήκες θα συναντήσει η Ελλάδα στις αγορές».

Το ποια ακριβώς θα είναι η μορφή συνεργασίας με το ΔΝΤ θα συζητηθεί τις προσεχείς ημέρες, συνέχισε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να παίζει ρόλο την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης είναι θέμα αξιοπιστίας για τις αγορές».

«Πρώτα από όλα είναι ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ έχει μεγάλη εμπειρία σε τομείς όπως η εξισορρόπηση του ισοζυγίου πληρωμών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει για την ακρίβεια αποκτήσει την εμπειρία και εξειδίκευση μετά την κρίση ή την περίοδο της κρίσης και μετά από αυτή. Επομένως η συνεργασία με το ΔΝΤ είναι σημαντική από την άποψη της εμπειρίας που διαθέτει», ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις.

Αποκλειστική συνέντευξη: Ρ. Αλεξοπούλου
Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος