Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας εξηγεί τι είναι το «Thessaloniki Helexpo Forum»

Η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας. Μια από τις πολλές αρνητικές συνέπειες είναι και η μη πραγματοποίηση της 85ης ΔΕΘ που θα είχε τιμώμενη χώρα τη Γερμανία. Στη θέση της, η ΔΕΘ-HELEXPO διοργανώνει ένα πολιτικό-οικονομικό φόρουμ το «Thessaloniki Helexpo Forum».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας ξεπερνά κάθε οικονομική διάσταση και στο πλαίσιο αυτό η 85η ΔΕΘ δεν θα πραγματοποιηθεί αυτόν τον Σεπτέμβριο. Τις ημέρες της Έκθεσης η ΔΕΘ-HELEXPO θα διοργανώσει ένα πολιτικό-οικονομικό φόρουμ, δηλώνοντας παρούσα στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών».

Το Thessaloniki Helexpo Forum αναμένεται να αποτελέσει βήμα των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και σημείο αποτύπωσης της πορείας της χώρας για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα διεξαχθεί από τις 11-20 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης». Το ert.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ Τάσο Τζήκα και του ζήτησε διευκρινίσεις για το φόρουμ αυτό.

«Πρόκειται για ένα δεκαήμερο φόρουμ που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 11/9 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20/9. Την Παρασκευή η εναρκτήρια συνεδρίαση θα έχει θέμα την εσωστρέφεια. Το οικονομικό-πολιτικό στίγμα θα το δώσει με την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Θα ακολουθήσουν όλη την επόμενη εβδομάδα οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κάθε ημέρα στις 8 το βράδυ κι ένας. Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα γίνει η ομιλία του εκπροσώπου της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας θα γίνονται καθημερινά 4 πάνελ: Ένα πρωινό, με διεθνή θέματα, και τρία μεσημεροαπογευματινά με τρέχοντα θέματα της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής επικαιρότητας με έμφαση στη Θεσσαλονίκη.

Η συμμετοχή του κοινού και στα πάνελ και στις πολιτικές ομιλίες θα είναι μέχρι 50 άτομα και θα λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα (θερμομετρήσεις, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά κλπ) που απαιτούνται λόγω του κορονοϊού».

Άλλο πράγμα αυτό που μας περιγράφετε, κι άλλο η γνωστή εικόνα των Διεθνών Εκθέσεων με τον κόσμο και τη γιορτινή ατμόσφαιρα

«Τελείως άλλο πράγμα. Μα κι ο λόγος για τον οποίο κάνουμε εφέτος το «Thessaloniki Helexpo Forum» είναι ακριβώς επειδή ο Σεπτέμβριος είναι συνυφασμένος με τη Θεσσαλονίκη να βρίσκεται στο κέντρο των πολιτικοοικονομικών εξελίξεων να κρατήσουμε λίγο αυτά τα δεδομένα, όπως τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Υπήρχαν από παλαιότερα σκέψεις να ξεχωρίσουμε το εμπορικό κομμάτι της Έκθεσης από το πολιτικό-οικονομικό, μιλούσαμε για «μικρό Νταβός». Εφέτος λόγω του κορονοϊού μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε ένα πιλοτικό βήμα, να στήσουμε ένα αμιγώς πολιτικό-οικονομικό φόρουμ».

Πιστεύετε πως έφτασε η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για τη ΔΕΘ του μέλλοντος; Σχεδιάζετε κάποιες μονιμότερες αλλαγές στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού της ΔΕΘ;

«Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, αλλά νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εκσυγχρονίσουμε όλο το μοντέλο της Έκθεσης. Στόχος είναι να ξεχωρίσουμε το εμπορικό κομμάτι από το πολιτικό-οικονομικό. Αξιοποιούμε την ευκαιρία που μας δίνεται εφέτος, κι αν πάνε όλα καλά, νομίζω ότι από του χρόνου θα μπορούμε να μιλάμε για την καθιέρωση ενός πολιτικού-οικονομικού φόρουμ.

Σε παλαιότερες δηλώσεις σας τονίσατε ότι αυτό που πρέπει να αλλάξει στη ΔΕΘ είναι η ποιότητα της έκθεσης αλλά και η αισθητική των διαφόρων δράσεων

«Κοιτάξτε, για κάποια χρόνια υπήρχε ένα μίγμα γεγονότων εμπορικών, ψυχαγωγικών, πολιτικών, ένας αχταρμάς, όλα μαζί χωρίς να ξεχωρίζει το ένα από το άλλο. Αυτό δημιουργούσε ένα πρόβλημα και στην ποιότητα αλλά και στην αισθητική της Έκθεσης. Γιατί όταν σχεδιάζεις τρία διαφορετικά πράγματα, αν δεν προσέξεις για τον χαρακτήρα του καθενός, το αποτέλεσμα δεν σε δικαιώνει, δεν έχει μια ενιαία αισθητική.
Αυτή την έννοια έχει αυτό που λέω, ότι πρέπει να ανεβάσουμε την ποιότητα των εκθεσιακών υπηρεσιών μας. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις των πελατών μας και των επισκεπτών.
Το θέμα το πολιτικό-οικονομικό δεν έχουμε καταφέρει να το διαχωρίσουμε, δεν είναι εύκολο, είναι μια προίκα αυτή για την πόλη το πολιτικό-οικονομικό κομμάτι, δεν είναι εύκολο να το ξεχωρίσεις γιατί είναι συνυφασμένο με την παρουσία του κόσμου και με την ατμόσφαιρα γιορτής που υπάρχει τις ημέρες της Έκθεσης, απλώς πρέπει αυτή η γιορτή να έχει μια ενιαια αισθητική και κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά και να ξεχωρίζει η μια κατηγορία γεγονότων από την άλλη. Δηλαδή, άλλο είναι το εκθεσιακό κομμάτι, άλλο το πολιτικό με την παρουσία και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, κι άλλο το οικονομικό με τα Β2Β. Εφέτος, λόγω του κορονοϊού δεν θα έχουμε το εκθεσιακό κομμάτι που είναι το πολύ μεγάλο γεγονός για την πόλη αλλά και για την οικονομία της βόρειας Ελλάδας, θα οργανώσουμε μόνο αυτό το πολιτικό-οικονομικό φόρουμ κι αν τα καταφέρουμε, που ελπίζω να τα καταφέρουμε, από του χρόνου θα το καθιερώσουμε».

Πώς αντιμετωπίζουν οι φορείς της πόλης το «Thessaloniki Helexpo Forum»;

«Πάρα πολύ θετικά. Το θέλουν πάρα πολύ. Το θέλει όλη η χώρα. Λείπει ένα σημείο συνάντησης των επαγγελματιών όλης της χώρας, ένα σημείο όπου θα συζητήσουν και θα θέσουν τα ζητήματα που απασχολούν τον κάθε κλάδο».

Η αντίδραση της Γερμανίας που θα ήταν εφέτος η τιμώμενη χώρα ποια ήταν;

«Οι Γερμανοί δείξανε μεγάλη κατανόηση. Το πιο πιθανό είναι να είναι τιμώμενη χώρα το 2022, γιατί το 2021 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γαλλία, αυτό έχει ήδη κλείσει».


Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Το πολιτικό σκέλος του Forum ξεκινά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 19:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός θα παραθέσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι.

Το επόμενο Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, θα εκφωνήσει ομιλία, ενώ την επόμενη ημέρα 20 Σεπτεμβρίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.

Την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00 θα μιλήσει ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, την Τετάρτη 16 του μηνός επίσης στις 20:00 η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά και την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου το Thessaloniki Helexpo Forum θα φιλοξενήσει στις 20:00 τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος