Ο Διοικητής της ΔΥΠΑ για τα νέα προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης: Έρχονται 50.000 «πράσινες δεξιότητες» για ανέργους και εργαζόμενους

Το ποσοστό ανεργίας σήμερα στη χώρα μας είναι 10,4%, μειωμένο βέβαια από το 17,7% που ήταν το 2009, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας για την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είπε στο ΕΡΤNEWS ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ο μόνος τρόπος να μειωθεί η ανεργία είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δεν υπάρχουν μαγικά. Ο μόνος τρόπος είναι άνεργοι να προσληφθούν σε νέες θέσεις εργασίας και για αυτό εμείς επενδύουμε στο να προετοιμάσουμε και τους ανέργους αλλά και τους εργαζόμενους για τις δουλειές του σήμερα και του αύριο.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά εργασίας, στο ότι οι επιχειρήσεις ζητάνε κάποιες δεξιότητες που δεν τις έχει ο κόσμος, είναι σε έλλειψη. Όλη μέρα ακούω να ζητάνε οδηγούς, τεχνίτες για ηλεκτροσυγκόλληση, μάγειρες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανολόγους, πληροφορικάριους.

Προχθές κάναμε μια μεγάλη εκδήλωση για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων, διότι το πρόβλημα που συζητάμε δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι σε όλη την Ευρώπη.
Βλέπουμε ότι τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν παράγουν τους αποφοίτους που χρειάζεται η αγορά σε συγκεκριμένες ειδικότητες και αντιθέτως παράγουν αποφοίτους σε ειδικότητες που είτε δεν έχουν ζήτηση είτε αυτή είναι μειούμενη.

Προσπαθούμε λοιπόν εμείς ως ΔΥΠΑ, και η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει πολύ σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτό, να κάνουμε κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων. Ήδη 260.000 Έλληνες έχουν τελειώσει αυτά τα προγράμματα για να αποκτήσουν ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Στα τεσσερισήμισι χρόνια που είμαι στη ΔΥΠΑ ως διοικητής, έχω δει προβληματικές συμπεριφορές από την πλευρά των επιχειρήσεων και αυτές πρέπει να αλλάξουν.

Και νομίζω ότι αυτή η πίεση που υπάρχει τώρα και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους για να βρουν εργαζόμενους τους αναγκάζει να δίνουν πιο ελκυστικά πακέτα παροχών στους εργαζόμενους.

Βλέπουμε μια αύξηση στους μισθούς, έστω και μικρή, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει αυτή η τάση αύξησης των μισθών. Ο μέσος μισθός ανέβηκε 19% τα τελευταία χρόνια.

Στον τουρισμό είδαμε ότι στα 4στερα και στα 5ντάστερα και στα πιο μεγάλα ξενοδοχεία βρήκανε προσωπικό όπου οι συνθήκες ίσως να είναι καλύτερες.

Προσπαθούμε να προσελκύσουμε και κόσμο από την Ευρώπη. Η ΔΥΠΑ έκανε την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Καριέρας στον τουρισμό το Φεβρουάριο και ανοίξαμε πλατφόρμα να έρθουν ευρωπαίοι που θέλουν να δουλέψουν στην Ελλάδα, να καλύψουν αυτές τις θέσεις.

Αλλά το θέμα των δεξιοτήτων πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα για έναν λόγο, ότι είναι ένα υπαρκτό πραγματικό πρόβλημα και ότι αν δεν κάνουμε κάτι άμεσα, να δώσουμε νέες δεξιότητες στον κόσμο, αυτό το παλιό μοντέλο έχει τελειώσει. Όλοι πρέπει να μαθαίνουμε νέα πράγματα.

  • Αυτό που έρχεται είναι 50.000 πράσινες δεξιότητες για ανέργους και εργαζόμενους.
  • Πρόκειται για νέα δράση στην οποία θα πάνε άνεργοι και εργαζόμενοι να μάθουν τις πράσινες δεξιότητες που έχει ανάγκη η οικονομία.
  • Νέο πρόγραμμα σε τεχνητή νοημοσύνη.
  • Πρόγραμμα για οδηγούς γιατί υπάρχει τρομερή έλλειψη.
  • Πρόγραμμα για υπηρεσίες ασφάλειας.
  • Προγράμματα σε ψηφιακές δεξιότητες.

Πρόκειται για προγράμματα που μετά θα υπάρχει εξασφαλισμένη απασχόληση. Ανακοινώσαμε δράσεις για 130.000 ανέργους και εργαζόμενους να μπουν σε νέα προγράμματα ώστε να φτάσουμε τον στόχο 500.000 Έλληνες μέχρι το 2025 να έχουν αποκτήσει νέες δεξιότητες. Είμαστε ήδη στα μέσα της διαδρομής, το 50% του στόχου έχει επιτευχθεί. Όποιος ενδιαφέρεται να πηγαίνει στον ιστότοπο της ΔΥΠΑ για τα επιδοτούμενα προγράμματα.

Υπάρχουν και αστοχίες και όλοι ξέρουμε ότι το σύστημα κατάρτισης και πιστοποίησης εδώ στην Ελλάδα έχει μεγάλα προβλήματα και χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος