ΝΥΤ: Bυζαντινές ίντριγκες στο εσωτερικό του ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα

Την αφαίρεση τμημάτων της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης που ήταν επικριτική για τις πολιτικές του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ζήτησαν στελέχη του Ταμείου πριν την δημοσιοποίησή του σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times (NYT).

Το δημοσίευμα που υπογράφει ο αρθρογράφος Landon Thomas επικαλείται αρκετά άτομα με γνώση του θέματος τα οποία ισχυρίζονται πως υπήρξαν παρεμβάσεις από στελέχη του ΔΝΤ που ζήτησαν από το Γραφείο Αξιολόγησης (Ι.Ε.Ο.) να αφαιρέσει τμήματα της έκθεσης και να ρίξει τους τόνους σε κάποια άλλα.

Επίσης, στελέχη του I.E.O. φέρονται να ζητούσαν έγγραφα και στοιχεία επι 16 μήνες πριν τελικά τους δοθούν.

Ομως, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, William Murray, αρνήθηκε ότι αυτό έγινε επίτηδες, τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες καθυστέρησαν να τα παραδώσουν γιατί τα έγγραφα ήταν πολλά.

Από την σκοπιά του, το Ι.Ε.Ο. δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, το Ι.Ε.Ο. δεν συνάντησε μόνο την αντίσταση και άρνηση στελεχών του Ταμείου στην έρευνα που έκανε για να αξιολογήσει τις πολιτικές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

Το Γραφείο Αξιολόγησης συνάντησε επίσης την αντίσταση των Ευρωπαίων.

Πιο συγκεκριμένα, διευθυντικά στελέχη από την Γερμανία και την Γαλλία εμφανίζονται να έχουν χρησιμοποιήσει “σκληρή γλώσσα” στις συζητήσεις που είχαν με στελέχη του I.E.O. σε μια προσπάθεια να τα πείσουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια παρότι δημοσίως εμφανίζονταν να την στηρίζουν, γράφει ο Thomas.

Οταν έγινε σαφές ότι η αξιολόγηση θα προχωρούσε, οι Ευρωπαίοι φέρονται να ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δημοσιοποιηθεί η έκθεση.

Αντιδράσεις υπήρξαν επίσης στο ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ του οποίου προΐσταται ο Poul Thomsen και το οποίο ήταν υπεύθυνο για τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, τονίζει το δημοσίευμα.

Ο κ. Τόμσεν κράτησε αποστάσεις από τους αξιολογητές στην αρχή αλλά συνεργάσθηκε μετά, δίνοντας τους πρόσβαση σε χιλιάδες e-mails και έγγραφα. Επιπλέον, συμφώνησε να τους δώσει τρίωρη συνέντευξη με το στέλεχος του Ι.Ε.Ο., Shinji Tagaki, που συνέταξε την έκθεση αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης (Ι.Ε.Ο.) του Ταμείου ιδρύθηκε το 2001 για να αξιολογεί τις πολιτικές του ΔΝΤ στον απόηχο της αμφισβήτησης τους μετά την ασιατική κρίση του 1997.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος