Nord Stream 2: Το γερμανικό “μπλόκο” εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου

H απόφαση της Γερμανίας να μπλοκάρει τον Nord Stream 2 εκτόξευσε την τιμή του φυσικού αερίου περισσότερο από 10% μέσα σε λίγα λεπτά, κάτι που αποτυπώθηκε άμεσα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.

H προσοχή ήταν ούτως ή άλλως στραμμένη στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου εξαιτίας των γεγονότων στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λευκορωσία αλλά και της Ρωσίας με την Ουκρανία. Και σήμερα, είχαμε ένα ακόμη γεγονός που δείχνει πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην αγορά.

Η συνεδρίαση στην Ολλανδία ξεκίνησε με την τιμή του φυσικού αερίου στα 81-82 ευρώ. Με το που εκδόθηκε η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων για την προσωρινή αναστολή πιστοποίησης του Nord Stream 2 -κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο αγωγός για να μεταφέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Eυρώπη- η τιμή εκτινάχθηκε στα 89-90 ευρώ με την αύξηση μέσα σε λίγα λεπτά να ξεπερνά το 10%. Η άνοδος συνεχίστηκε σε ολόκληρη την συνεδρίαση και το απόγευμα, το φυσικό αέριο έφτασε και πάλι στα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου με την ημερήσια αύξηση να ξεπερνά ακόμη και το 18%.

Οι συνέπειες έχουν ήδη αποτυπωθεί στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εδώ στην Ελλάδα.

Για αύριο 17/11 η τιμή χονδρικής ξεπερνά τα 250 ευρώ η μεγαβατώρα που είναι η υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη.

Οι καταναλωτές θα δουν αυτή την επιβάρυνση με τις εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας του μηνός Νοεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος