Νέος κατώτατος μισθός: Δύο ειδικοί αναλύουν τις αυξήσεις στα επιδόματα που θα συμπαρασύρει

Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης για το ύψος του κατώτατου μισθού, οι κοινωνικοί φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους στο υπουργείο Εργασίας, το οποίο με την οικεία επιτροπή συντόνισε όλα τα θέματα που αφορούσαν το που μπορεί να κινηθεί η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού, και κατέληξε στην τελική πρόταση είπε στο ΕΡΤNEWS ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος.

Η τελική πρόταση κατατίθεται σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνει αποδεκτή από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα προχωρήσουμε σε νομοθέτηση.

Από το 2012 έχει αλλάξει η διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Δηλαδή, ενώ πριν γινόταν με βάση τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, χωρίς να παρεμβαίνει το κράτος και το Δημόσιο, από το 2012 με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου άλλαξε όλη αυτή η διαδικασία κατάρτισης του πού μπορεί να φτάσει ο κατώτατος μισθός και γίνεται μέσω εισήγησης των κοινωνικών φορέων. Το υπουργείο καλεί τους κοινωνικούς φορείς σε εισήγηση και πλέον νομοθετείται αυτή η διαδικασία.

Σύντομα ελπίζουμε να αλλάξει και αυτό το κομμάτι, να φύγουμε πλήρως από τα μνημονιακά κατάλοιπα και να περάσουμε στη διαδικασία της ρύθμισης του κατώτατου μισθού αποκλειστικά και μόνο από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

  • Ο νέος κατώτατος μισθός θα αφορά περίπου 700.000 εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Θα αφορά τον μισθό του Απριλίου και φυσικά και το δώρο Πάσχα.

Στα 830 ευρώ μικτά το μήνα θα διαμορφωθεί ο νέος κατώτατος μισθός, θα θεωρήσω έκπληξη αυτό που ακούστηκε 840, είπε στο ΕΡΤNEWS ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

  • Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια, εδώ θυμίζει λίγο την λαϊκή παροιμία «με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο», γιατί το θέμα του κατώτατου μισθού δεν αφορά την πολιτεία γιατί δεν τον πληρώνει η πολιτεία, δεν πληρώνει το κράτος, τον πληρώνουν οι επιχειρήσεις.
  • Νομίζω ότι επιτέλους θα πρέπει, όπως γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ο καθορισμός μισθού να γίνεται μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων.

Και νομίζω ότι αυτό θα ήταν και σωστό, και θα είχαμε και πολύ θετικότερα αποτελέσματα. Πάντα υπάρχει εποπτεία της πολιτείας, και οι διαπραγματεύσεις πάντα είχαν θετικό αποτέλεσμα.

Σας θυμίζω ότι πριν τα μνημόνια αυτό συνέβαινε, πάντα με πολύ σωστό τρόπο, και αυτό πρέπει να γίνει και τώρα, γιατί ο μισθός αφορά εμένα που τον πληρώνω, δεν τον πληρώνει η πολιτεία, άρα οφείλει να υπάρχει δική μου γνώμη και τώρα δεν υπήρχε καθόλου η γνώμη των εργοδοτών.                                    

Μελλοντικά νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτό θα κάνει, να ξαναρχίσει αυτός ο κύκλος που ίσχυε μέχρι το 2012, δηλαδή με αυτόν τον τρόπο να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός. Γιατί επαναλαμβάνω, αυτό είναι και η λογική, σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη έτσι γίνεται.

  • Οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς οι εργαζόμενοι είναι οι αυριανοί καταναλωτές μας. Όσο πιο σημαντικό εισόδημα έχουν, τόσο καλύτεροι καταναλωτές γίνονται.

Η ένστασή μας είναι ότι την ίδια στιγμή δεν γίνεται ελάφρυνση της επιχείρησης από τους μνημονιακούς φόρους. Θα σας θυμίσω, είναι τρεις οι σημαντικότεροι:

  • Τέλος επιτηδεύματος. Τι θα πει μειώνεται 50%; Θα έπρεπε να έχει καταργηθεί γιατί είναι μνημονιακός φόρος.
  • Δεύτερο, έχουμε το μεγαλύτερο μη μισθολογικό κόστος στην Ευρώπη.
  • Και τρίτον, η προκαταβολή φόρου, που σημαίνει δανεικά στο κράτος χωρίς επιτόκιο, χωρίς να ξέρεις και τι κέρδη θα έχεις.
  • Άρα πρακτικά, αν αυτοί οι τρεις φόροι μειωθούν, οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να έχουν ακόμη υψηλότερο μισθό.

Όταν δεν ρυθμίζεις τα χρέη τουλάχιστον 300.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και όταν τις έχεις αποκλείσει από το τραπεζικό σύστημα, ξέρετε το 73% των επιχειρήσεων της χώρας μας έχουν μέχρι τρεις εργαζόμενους.

Κάποιες από αυτές, με βάση την κατάσταση που υπάρχει, με την ακρίβεια που υπάρχει, θα πιεστούν και φοβάμαι ότι θα δούμε πολύ μεγαλύτερη αύξηση των τετράωρων απασχολήσεων από ότι υπάρχει σήμερα, ενώ θα έχουμε και απολύσεις.

Ένα μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι χρεωμένοι, τι θα γίνουν όλοι αυτοί; Όταν κάνεις τέτοιες μεγάλες αλλαγές πρέπει να έχεις σκεφτεί το επόμενο μοντέλο. Έχω πει πολλές φορές ότι η χώρα είναι ανάγκη πλέον να πάει σε ένα σχεδιασμό πενταετίας ή επταετίας για την οικονομία της.

  • Κάθε χρόνο ιδρύονται στη χώρα μας 10 με 12 χιλιάδες επιχειρήσεις γύρω από τον καφέ, και το 80% από αυτές κλείνει σε διάστημα από 8 ως 16 μήνες.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κυμανθεί από τα 780 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, στα 830, και ο καθαρός κατώτατος μισθός θα κυμανθεί στα 706 ευρώ περίπου, είπε ο κ. Ρίζος.

Φέτος κάποιος μπορεί να χτίζει και τις τριετίες του συνεχίζοντας την προϋπηρεσία του, βάζοντας προϋπηρεσία πριν από το 12, πρώτη τριετία 10% δεύτερη τριετία 20%, τρίτη τριετία 30%. Τα αντίστοιχα ποσά θα είναι 919 ευρώ, για τη δεύτερη τριετία 976 ευρώ, και για την τρίτη τριετία 1.080 ευρώ.

Παράλληλα επηρεάζονται και μια σειρά επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το επίδομα τακτικής ανεργίας, το επίδομα κύησης, λοχείας, το επίδομα μητρότητας, το επίδομα που λαμβάνουν κάποιοι οι οποίοι τελούν σε σωφρονισμό σε σωφρονιστικά ιδρύματα και διάφορα άλλα επιδόματα τα οποία χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ αλλά και άλλες προνοιακές δομές, είναι μια σειρά, μια αλυσίδα γενικά προνοιακών παροχών, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τον κατώτατο μισθό και θα επηρεαστούν και θα αυξηθούν προς τα πάνω.

  • Μία από τις τελευταίες μνημονιακές ρυθμίσεις είναι η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση είχε αναφερθεί πολιτικά σε αυτήν ήδη από το καλοκαίρι και πολλοί περιμέναμε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2023 θα παρέμβαινε η κυβέρνηση στο θέμα της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

  • Αφορά τους συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 1.400 ευρώ αθροιστικά κύριες και επικουρικές συντάξεις και έχουν τις σχετικές περικοπές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος