Νέος κατώτατος μισθός: Οι τριετίες και όλα τα επιδόματα που αυξάνονται

Από σήμερα ξεκινάει ο νέος κατώτατος μισθός, στα 830 ευρώ μικτά, δηλαδή καθαρά θα υπολογίζουμε περίπου στα 706 ευρώ. Είναι μια αύξηση η οποία αφορά όσους αμείβονται στα όρια του κατώτατου μισθού και όχι αυτούς που αμείβονται έστω και με 20 και 30 ευρώ παραπάνω, είπε στο ΕΡΤNEWS η δημοσιολόγος Μαριάννα Κατσιάδα.    

Η αύξηση αυτή αφορά περίπου 600.000 δικαιούχους εργαζόμενους, είπε, και μας αφορά γιατί ο κατώτατος μισθός αποτελεί το μίνιμουμ της προστασίας των νέων, είναι ο μισθός της πρώτης πρόσληψης, αφορά τους νέους και αυτούς που μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας.

Επίσης συνδέεται με την αύξηση 23 επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα ανεργίας που θα ανέρχεται πλέον στα 510 ευρώ, όπως είναι οι τριετίες, όπως είναι το επίδομα γάμου που υπολογίζονται με βάση τον κατώτατο μισθό, αλλά και με το επίδομα μητρότητας που ταυτίζεται με τον κατώτατο μισθό.

Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο αυτή η αύξηση θα βοηθήσει τους υπόλοιπους μισθούς, διότι στατιστικά μία μονάδα αύξηση στον κατώτατο μισθό σημαίνει μισή μονάδα αύξησης στους υπόλοιπους μισθούς.

  • Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το πώς θα διαμορφωθεί ο μέσος μισθός και ο ανώτατος μισθός, όχι μόνο ο κατώτατος.

Διότι μπορεί ένας εργαζόμενος να παίρνει 20 ή 30 ευρώ παραπάνω από τον κατώτατο και αυτή την αύξηση δεν την βλέπει, δεν την δικαιούται.

  • Επίσης, μπορεί μία επιχείρηση να έχει εργαζομένους οι οποίοι έχουν ένα κλειστό μισθό, π. χ. στα 900 ευρώ και αυτοί δεν έχουν δει τα τελευταία 5 χρόνια αύξηση.

Η αύξηση που δόθηκε είναι σημαντική και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, αν μου επιτραπεί η έκφραση από αυτά που ακούγαμε σε επίπεδο διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους.

Είδαμε μια αύξηση 6%, αλλά το θέμα είναι να μην σταματήσουμε εκεί. Το θέμα είναι τι γίνεται με το μέσο μισθό, τι γίνεται με αυτούς που παίρνουν κλειστό μισθό, τι γίνεται με αυτούς που συμψηφίζουν λόγω του ότι παίρνουν 50 ή 60 ευρώ παραπάνω και δεν βλέπουν ούτε τριετίες. Εκεί είναι το πρόβλημα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

  • Σήμερα ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 1.250 ευρώ.

Αναφερόμενη στην μελλοντική εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, είπε ότι υπάρχει αυτό το σενάριο.

Πρέπει να ενισχυθεί και αυτή η κατηγορία εργαζομένων και με βάση τη δημογραφική κρίση που έχουμε να δοθούν κίνητρα, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος