Νέο ρεκόρ ανόδου στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας τον Δεκέμβριο

Νέο ρεκόρ κατέγραψε τον Δεκέμβριο στη χώρα μας η τιμή χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά Επόμενης Μέρας. Ο μήνας κλείνει με την τιμή να διαμορφώνεται στα 235,8 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αν και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η άνοδος αγγίζει μόλις το 3% έναντι του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), ωστόσο το κόστος για τον Δεκέμβριο είναι αυξημένο κατά 3 περίπου φορές (299%) από την τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας τον αντίστοιχο μήνα του 2020, όταν είχε διαμορφωθεί στα 58,93 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παράλληλα, είναι κατά 200% μεγαλύτερο από τα υψηλότερα επίπεδα των τιμών στην προηγούμενη ενεργειακή κρίση (τον χειμώνα 2016-2017) που είχε προκληθεί από τα προβλήματα λειτουργίας των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων.

Σημειώνεται ότι η «επίδοση» του Δεκεμβρίου κατατάσσει τη χώρα μας 7η φθηνότερη στην Ευρώπη, όταν τον Νοέμβριο ήταν η ακριβότερη πανευρωπαϊκά.

Τον Δεκέμβριο, η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε στην Πολωνία (179,48 €/MWh), ενώ ακολούθησαν Βουλγαρία (219,81 €/MWh), Γερμανία (221,06 €/MWh), Τσεχία (228,69 €/MWh), Ρουμανία (230,21 €/MWh) και  Σλοβακία (232.06 €/MWh).

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη έσπασαν κάθε ρεκόρ με το κόστος να έχει αυξηθεί βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον κατά 200% στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία. Αντίστοιχα, στις χώρες της Σκανδιναβίας, όπου τα αποθέματα σε υδροηλεκτρική ενέργεια συνήθως συγκρατούν τις τιμές, το κόστος αυξήθηκε κατά 470% σε ετήσια βάση.

Η αύξηση ωστόσο της επιδότησης στη χώρα μας τον Δεκέμβριο στα 16,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες, φαίνεται να απορροφά ένα σημαντικό κομμάτι της αύξησης στη τιμή χονδρικής που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα απορροφά περίπου το 70% της αύξησης, έναντι της ονομαστικής χρέωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η κατάταξη της ελληνικής αγοράς στις φθηνότερες ευρωπαϊκές, αποδίδεται στο γεγονός ότι  τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου βασίζονται στη χώρα μας στο μοντέλο month-ahead, δηλαδή στις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ενισχυμένη συμβολή των ΑΠΕ (κυρίως λόγω του υψηλού αιολικού δυναμικού που επικρατούσε αρκετές μέρες του Δεκεμβρίου) καθώς και των υδροηλεκτρικών σταθμών.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι και το «ειδικό βάρος» των ΑΠΕ στη διαμόρφωση του χονδρεμπορικού κόστους. Τέλος στη σχετική συγκράτηση της χονδρεμπορικής τιμής βοήθησε και η σημαντική μείωση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας τις τελευταίες ημέρες, λόγω της ενισχυμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής και της μείωσης των spot τιμών του φυσικού αερίου.

Και μπορεί η Ελλάδα να είναι σε σχετικά καλύτερη θέση με άλλες αγορές της Ευρώπης ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο αξιοσημείωτο στοιχείο για αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ο λόγος είναι ότι η ενεργειακή κρίση οφείλεται εν μέρει στις ελλείψεις φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο την περίοδο όπου οι οικονομίες επανεκκινήσουν μετά τα lockdown, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή των ανεμογεννητριών ήταν χαμηλότερη φέτος από το συνηθισμένο επίπεδο και η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια υποχρέωσε τις ενεργειακές επιχειρήσεις της Ευρώπης να επανέλθουν στα ορυκτά καύσιμα.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος