ertnews.gr

Νέες πιέσεις στον τιμάριθμο «δείχνει» ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Κατά 25% αυξήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο
14/01 12:50
Νέες πιέσεις στον τιμάριθμο «δείχνει» ο εισαγόμενος πληθωρισμός

Νέες πληθωριστικές πιέσεις προοιωνίζονται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων.

Ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Νοέμβριο (σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020) σημείωσε περαιτέρω σημαντική αύξηση, της τάξης του 25% (33,9%, ήταν τον Οκτώβριο), έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019.

Η νέα αύξηση στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:

  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 37,1% (52,8% τον Οκτώβριο).
  • Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,8% (7,1% τον Οκτώβριο).

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης κατά τον Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον δείκτη Οκτωβρίου 2021, παρουσίασε μείωση 2,9% έναντι αύξησης 4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση καταγράφηκε στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 85,3% και ακολούθησε η άντληση αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου με 64%. Μεγάλη αύξηση τιμών σημειώθηκε και στην παραγωγή μετάλλων (30,3%).

  • Τα νέα στοιχεία για τον «εισαγόμενο» πληθωρισμό προοιωνίζονται συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων.
  • Ήδη ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα «σκαρφάλωσε» στο 5,1% λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει πλέον το σύνολο των τιμών των υπηρεσιών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Exit mobile version