Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Ο πρόεδρος της εταιρίας μιλάει για την συμπαραγωγή των γαλλικών φρεγατών

Εμείς στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας κατασκευάσαμε αυτά τα τμήματα της φρεγάτας «Φορμίων» τα οποία χθες φορτώθηκαν σε ένα φορτηγό πλοίο και σήμερα ταξιδεύουν για τη Γαλλία, είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας Γιώργος Κόρος.                            

Είναι ένα σημαντικό έργο αυτό, και ήταν μεγάλη μας τιμή να συνεργαστούμε με την Naval Group η οποία μας εμπιστεύτηκε αυτό το πολύ δύσκολο έργο. Η σχετική σύμβαση υπογράφηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 2022 και προβλέπει την κατασκευή τέτοιων τμημάτων έως και για 6 φρεγάτες.

Αυτή είναι η πρώτη, είναι η Φορμίων, αλλά πρέπει να σας πω ότι κατασκευάζουμε τμήματα και για γαλλικές φρεγάτες αυτή τη στιγμή. Τον Ιούλιο, κατά πάσα πιθανότητα, θα στείλουμε και τα γαλλικά τμήματα (μπλοκ) στη Γαλλία.

Τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας είναι σε αυτό τον χώρο πάνω από 40 χρόνια, έχοντας αναλάβει πολύ δύσκολα έργα, κυρίως στον εμπορικό ναυπηγικό τομέα, στην άμυνα όχι τόσο πολύ. Περάσαμε μια δίχρονη αξιολόγηση από τους Γάλλους και τελικά μας επέλεξαν για τις φρεγάτες.

Οι Έλληνες έχουν ένα έμφυτο ναυπηγικό ταλέντο. Δεν είναι μόνο που έχουμε τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο, δεν είμαστε μόνο καλοί εφοπλιστές, είμαστε πάρα πολύ καλοί ναυπηγοί.

Οι Έλληνες δυστυχώς έχουν υποφέρει τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης στη δική μας βιομηχανία, αλλά κάναμε τα πάντα για να κρατήσουμε το δικό μας προσωπικό, έχουμε εκπαιδεύσει και νέους εργαζόμενους και επίσης βγήκαμε από αυτή την κρίση αλώβητοι.

Η συνεργασία αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική για την ελληνική αμυντική ναυπηγική βιομηχανία. Το γεγονός ότι εξάγουμε τόσο μεγάλο και σημαντικό αμυντικό ναυπηγικό προϊόν είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει.

Είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τα Ναυπηγεία της Ελλάδας, όπου σίγουρα οι ικανότητές μας θα λάμψουν. Τόσο για τα δικά μας αμυντικά προγράμματα, που έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή, όσο και για εξαγωγές στο εξωτερικό. Είμαστε πλέον μια αρκετά σημαντική δύναμη στην παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία, υποστήριξε.

Εμείς οι Έλληνες είμαστε ένας ιδιαίτερος λαός. Έχουμε αντέξει στις δυσκολίες, κι έχουμε βγει νικητές πάρα πολλές φορές. Η ευρεσιτεχνία η ελληνική, αυτό που λέμε «πατέντα», που το λέμε αστειευόμενοι πολλές φορές, δεν είναι αστείο. Ειλικρινά ο Έλληνας θα βρει τρόπο να λύσει το κάθε πρόβλημα που θα του παρουσιαστεί και για αυτό βγαίνει νικητής, τόνισε ο κ. Κόρος.

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 150 άτομα που εργάζονται για εμάς, φυσικά με περισσότερα έργα θα πάρουμε και περισσότερους ανθρώπους. Εκπαιδεύουμε νέους ανθρώπους, γιατί για να γίνει ένα τέτοιο πρότζεκτ ήταν μια αρκετά δύσκολη πρόκληση τεχνικά, έπρεπε να εκπαιδευτούμε όλοι μας σε μια άλλη νοοτροπία για να μπορέσουμε να πληρούμε τα στάνταρ τα οποία είχαν θέσει οι Γάλλοι.

Οφείλουμε να βοηθήσουμε όλοι εμείς στα ναυπηγεία, την πατρίδα μας, στην άμυνα της πατρίδας μας. Τα έργα τα οποία εμείς ήδη παραδώσαμε είναι αρκετά σημαντικό, όχι μόνο από τεχνικής άποψης αλλά και γιατί το παραδώσαμε και μέσα στο χρονοδιάγραμμα και μέσα στο μπάτζετ. Αυτά είναι δύσκολα πράγματα για να τα κάνει ένα ναυπηγείο, και δεν γίνονταν στο παρελθόν, είπε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος