Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων: Ποιες είναι οι 8 δράσεις που μελετάει το οικονομικό επιτελείο

Στη διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μετάλλαξη «Όμικρον» αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, αφού σχηματίσει μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο των επιχειρήσεων.

Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλους κλάδους (ΚΑΔ), πέραν εκείνων που «τρέχουν», όπως η εστίαση, ο αθλητισμός και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί η μετάθεση των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά και η επιδότηση ενοικίου.

Μέτρα σε δύο δόσεις

Τα νέα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις:

 • Η πρώτη είναι αυτή που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με την ανακοίνωση του στοχευμένου πακέτου ενίσχυσης.
 • Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τον Μάρτιο, το οικονομικό επιτελείο θα υπολογίσει τη συνολική ζημιά που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις από την πανδημία και, εάν χρειαστεί, θα επανεξετάσει τα ποσοστά «κουρέματος» των επιστρεπτέων προκαταβολών κατά τις επτά πρώτες φάσεις του συγκεκριμένου μέτρου.

Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.

Σημειώνεται ότι – με τα σημερινά δεδομένα – οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns έχουν – υπό προϋποθέσεις – την δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και κατά 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

 • Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75%.

Τα 8 μέτρα που είναι στο τραπέζι

Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν προτεραιότητα στην αναπλήρωση των απωλειών για τους εργαζομένους, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Ειδικότερα:

 1. Ο βασικός κορμός περιέλαβε ήδη τη διεύρυνση των ΚΑΔ και η στήριξη αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας με χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
  Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετιζόμενες δραστηριότητες με κλάδους που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο, χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί στο πακέτο στήριξης, εφόσον η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
 2. Αναστολή έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παλαιών και νέων, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
  Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
 3. Εξετάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορoνοχρέη, που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.
  Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορoνοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.
 4. Εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, θα ενεργοποιηθεί για μία ακόμη φορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου.
 5. Οι επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, στη χαμηλή, στη μέση και στην υψηλή τάση θα επιδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
  Όπως και στους οικιακούς καταναλωτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η ελάφρυνση θα αφορά την επιχορήγηση ενός ποσοστού της κατανάλωσης.
 6. Στη δεύτερη φάση των μέτρων εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους κλάδους που θα πληγούν από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
 7. Στο τραπέζι είναι και η εισήγηση να δοθεί παράταση και πέραν της 30ής Ιουνίου για τον συμψηφισμό των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες
 8. Εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέρα από τον Μάρτιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος