Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πάγωμα αντικειμενικών αξιών για 3 έως 6 μήνες ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου (video)

«Ουρές» κάνουν οι πολίτες έξω από τα γραφεία των συμβολαιογράφων. Περισσότερες από 1.200 συμβολαιογραφικές πράξεις αγοραπωλησίας ακινήτων γίνονται κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα!

Υπάρχει τρομερή πίεση από του πολίτες που σπεύδουν να προλάβουν τις προθεσμίες είπε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας Ελένη Κοντογεώργου.

  • Το πρόβλημα δεν θα λυθεί απλά με μια παράταση εάν δεν αντιμετωπιστεί και η πιστοποιητικοκρατία. Π.χ. τι θα γίνει με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου που πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η/1/2022; Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για παράταση, γιατί αυτό είναι ένα μέτρο και χρονοβόρο και κοστοβόρο, αναρωτήθηκε.
  • Πάντως η γραφειοκρατία δεν έχει μειωθεί επισήμανε η κ. Κοντογεώργου. Απλά όλη αυτή η χαρτούρα έχει μεταφερθεί σε ένα ηλεκτρονικό περιβάλλον.

Εξάλλου, πάγωμα της εφαρμογής των νέων αντικειμενικών αξιών για έξι μήνες ώστε να ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων ζητούν από την κυβέρνηση συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και μεσίτες.

Οι επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για μαρτύριο στην έκδοση και συγκέντρωση των δικαιολογητικών που είναι αναγκαία για μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τονίζεται ότι η συλλογή των απαραίτητων εγγράφων από διάφορες υπηρεσίες προκειμένου να συνταχθεί η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης εντός του έτους αποτελεί τιτάνιο αγώνα.

Επειδή τα περισσότερα δικαιολογητικά έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ και αρκετά έγγραφα εκδίδονται σε διαφορετικούς χρόνους, κάποια εξ αυτών έχουν λήξει όταν εκδίδονται τα υπόλοιπα και να πρέπει να επανεκδοθούν με αποτέλεσμα «οι άμεσα εμπλεκόμενοι ιδιώτες και επαγγελματίες, παρά τη συνεχή πρόοδο στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, να βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση απέναντι στη Λερναία Ύδρα μιας ανίκητης και ανυποχώρητης πιστοποιητικοκρατίας.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να δώσει χρονική ανάσα στους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να μην προλάβουν έως την 31η Δεκεμβρίου να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών από την 1η Ιανουαρίου 2022 για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές.

  • Ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη με την οποία δίνεται η δυνατότητα υπογραφής των συμβολαίων και μετά την 1η Ιανουαρίου με τις σημερινές τιμές υπό την προϋπόθεση ότι έως 31 Δεκεμβρίου θα έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών στις ΔΟΥ.

Ενώ στα αρχικά σχέδια του υπουργείου Οικονομικών ήταν να δοθεί παράταση 15 ημερών δηλαδή μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, μετά τη βροχή αιτημάτων από ιδιοκτήτες και αρμόδιους φορείς εξετάζεται η παράταση να είναι μεγαλύτερη για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια και να μην επιβαρυνθούν  με έξτρα φόρους και έξοδα που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

  • Οι επαγγελματίες του χώρου ζητούν να δοθεί άμεσα εξάμηνη παράταση του ισχύοντος πλαισίου αντικειμενικών αξιών, αλλά και βεβαίωσης μηχανικού αντί της υποχρεωτικής εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες συναλλαγές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος