O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα αυτή την εβδομάδα δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ο Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στους FT προτείνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% μετά το 2018.
Ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μιλώντας και ως πρόεδρος του ΔΣ του ESM είπε ότι η χειρότερη φάση στις σχέσεις με την Ελλάδα ήταν πέρυσι το καλοκαίρι αλλά από τότε έχει περάσει πολύς καιρός. “Υπάρχουν διαφωνίες αλλά τις συζητάμε,” πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη.
Αναφερόμενος στη θέση του κ. Στουρνάρα ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 και μετά δεν είναι ρεαλιστικός, ο ίδιος ανέφερε ότι το 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι το θέμα του χρονοδιαγράμματος για την ελάφρυνση του χρέους έχει ήδη χαραχθεί. Υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν νωρίτερα, αλλά η συζήτηση για το χρέος θα ολοκληρωθεί με το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στη μεταχείριση των χωρών-μελών από την Κομισιόν αναφορικά με την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. “Aν τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η Κομισιόν επιφυλάσσει διακριτική μεταχείριση σε ορισμένα κράτη μέλη έναντι άλλων, είναι πολύ δύσκολο για όλους μας να πειστούμε ότι πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα,” τόνισε.
Ο Γ. Στουρνάρας για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, με άρθρο του στους FT, επανέρχεται στην πρόταση του για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω του 3,5% αλλά και την ανάγκη οι ευρωπαίοι εταίροι να τιμήσουν τη δέσμευση τους για αναδιάρθρωση του χρέους.
Παράλληλα, κατηγορεί τους κυβερνήσεις του προσφάτου παρελθόντος ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και παρά το γεγονός ότι το υποσχέθηκαν, απέτυχαν να αναδιαρθρώσουν το φορολογικό σύστημα, να ξεριζώσουν κατεστημένα συμφέροντα και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είναι μη ρεαλιστικό και κοινωνικά ανέφικτο να απαιτείται από την Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα. Ο στόχος πρέπει να μειωθεί στο 2%, επιτρέποντας ένα πιο ισορροπημένο μείγμα οικονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολόγησης, ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων και συνεισφορά σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος