Μείωση άνω του 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο

Array

Μείωση άνω του 30% καταγράφεται στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για το Νοέμβριο. Πέρασε η πτώση που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η τιμή του φυσικού αερίου, ενώ οι τελικές χρεώσεις θα προκύψουν μετά την ανακοίνωση των κρατικών επιδοτήσεων. Στα θετικά επίσης η κατ΄ αρχήν συμφωνία στις Βρυξέλλες για πλαφόν με υποχώρηση της Γερμανίας, πέρασε άμεσα στις αγορές με μια εντυπωσιακή βουτιά στην τιμή του φυσικού αερίου. Το ποσοστό της πτώσης διαμορφώνεται στο 10% στην αγορά της Ολλανδίας σήμερα, -67% από το υψηλό του Αυγούστου.

Το συμβόλαιο TTF (χρηματιστήριο Άμστερνταμ), υποχωρεί σχεδόν 10% στα 114,50 ευρώ/μεγαβατώρα, έχοντας υποχωρήσει κατά 67% σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε τον Αύγουστο (349 ευρώ στις 26 Αυγούστου).

Η πτώση του φυσικού αερίου είχε περάσει όλες αυτές τις ημέρες στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι ήταν επόμενο να αποτυπωθεί και στις τιμές λιανικής.

H κατάσταση για το μήνα Νοέμβριο διαμορφώνεται ως εξής:

Προαναγγέλλονται τα τιμολόγια από τους παρόχους και η σχετική τιμή κυμαίνεται ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας, από τα 0,35 – 0,40 ευρώ/ KWh.

Φαίνεται και η αποκλιμάκωση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. O Σεπτέμβριος, ήταν ο πολύ δύσκολος μήνας του ιστορικού ρεκόρ, με τιμή λιανικής τότε στα 0,78 ευρώ/ KWh

Οι τελικές χρεώσεις θα εξαρτηθούν και από την επιδοματική πολιτική που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και θα εξαρτηθεί και από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις θα κυμανθούν:

Μείωση άνω του 30% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας το Νοέμβριο

Μειωμένο το ποσό σε σχέση με τον Οκτώβριο, ωστόσο, είναι επαρκές ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές λιανικής στα επίπεδα των 11 έως 16 λεπτών, ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρείας.

Είναι η εκτιμώμενη τιμή λιανικής 0,11 – 0,16 ευρώ/KWh για το μήνα Νοέμβριο

Σε ένα παράδειγμα, οι 300 KWh  θα κοστίσουν περίπου 33 με 48  ευρώ, αν δεν συμπεριλάβουμε και τις λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις.

Όσο για αυτούς που θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου, είναι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις. Εκεί θα φανεί η μείωση ακόμα περισσότερο.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος