Μέχρι 15/9 οι προτάσεις Δήμων της Αττικής για σκουπίδια αλλιώς χάνονται κοινοτικοί πόροι

Κουδούνι κινδύνου εκπνοής του χρόνου κτυπά ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τους δήμους που δεν έχουν ακόμη συντάξει και υποβάλει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ).

Η αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Αφροδίτη Μπιζά, με επιστολή της τους καλεί να επισπεύσουν τις διαδικασίες και «να τα καταθέσουν στην Περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, μέχρι την 15/9/2015, στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών που ορίζει το Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)».

Παράλληλα, τους καλεί να ενημερωθούν για την απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ σχετικά με τη δεύτερη αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, καθώς και για την αντίστοιχη μελέτη, εν όψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. στις 28 Αυγούστου και να συμβάλουν με ερωτήσεις, παρατηρήσεις, προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Δεν κρύβει την απορία του για την «οφθαλμοφανή», όπως την χαρακτηρίζει, ολιγωρία των δήμων, ο Σταύρος Ιατρού μέλος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ. «Παρά την δεύτερη σχετική επιστολή της περιφερειάρχη και προέδρου του ΕΔΣΝΑ Ρένας Δούρου, μόνο 17 από τους 66 δήμους της Περιφέρειας Αττικής έχουν μέχρι στιγμής υποβάλλει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης εμπρόθεσμα ως υποχρεούνται εκ του νόμου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «μεταξύ αυτών και οι μεγαλύτεροι όπως η Αθήνα, ο Πειραιάς, το Περιστέρι, η Γλυφάδα, το Φάληρο , η Καλλιθέα κ.ά.»

Ο κ. Ιατρού αναρωτιέται εάν αυτή η έλλειψη ανταπόκρισής εκ μέρους τους υποδηλώνει «αδιαφορία ή μποϊκοτάζ; και εάν ισχύει το δεύτερο, εναντίον ποιού;». Η μόνη απάντηση, διευκρινίζει, είναι ενάντια στον εαυτό τους, αφού από την 1//1/2016 οι δήμοι αυτοί θα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το διπλάσιο κόστος για την ταφή των απορριμμάτων τους – «κόστος το οποίο θα μετακυλήσει στους δημότες». Ο κ. Ιατρού προσθέτει ακόμη, πως η εκπρόθεσμη κατάθεση των ΤΣΔΑ θα αποκλείσει την ένταξη των όποιων έργων σχεδιαστούν, σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την νέα φιλοσοφία του εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού για την διαχείριση των αποβλήτων, η οποία προσφέρει μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, προβλέπεται αποκεντρωμένη διαχείριση σε μικρές μονάδες επεξεργασίας μετά από αυστηρή διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και επανάκτηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων τους, με σαφή στόχο την ελαχιστοποίηση τους, στο ένα τρίτο του σημερινού όγκου. Με «πράσινα» σημεία κατά τόπους για την συγκέντρωση των ανακυκλώσιμων υλικών, και μικρής κλίμακας μονάδες επεξεργασίας θα επεκτείνουν την διαλογή και επανάκτηση, ενώ με την συνέργεια άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως η αποκατάσταση των λατομείων, θα αντικατασταθεί ο κορεσμένος ΟΕΔΑ στην Φυλή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος