Με συγκλίσεις αλλά χωρίς συμφωνία αναχωρούν οι θεσμοί από την Αθήνα (video)

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μιλούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όμως οι θεσμοί αναχωρούν είτε αργά σήμερα είτε αύριο το πρωί από την Αθήνα χωρίς να έχει επιτευχθεί τεχνική συμφωνία και πλέον τα μάτια στρέφονται στη συνεδρίαση του Euroworking Group (EwG) που θα γίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες υπό τον κ. Βίζερ και την συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη.

Οι επαφές συνεχίζονται σήμερα με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μια συνάντηση το πρωί για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. και μια ακόμη στις 3 μ.μ. για τα δημοσιονομικά.

Η συνεδρίαση του EwG είναι σημαντική γιατί θα διαφανεί κατά πόσο είναι εφικτή μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου ή η συμφωνία θα πάει για το άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου.

Κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε χθες το βράδυ ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το επόμενο Eurogroup αν το ΔΝΤ βάλλει νερό στο κρασί του. Ομως, το Ταμείο εμφανίζεται να επιμένει στις θέσεις του για τα εργασιακά.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ αποδέχεται ότι το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 έχει εν μέρει μόνιμο χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των απαιτήσεων για περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα το 2018 και ίσως πιο πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είχε τεθεί στο 0,5% του ΑΕΠ αλλά κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι ξεπέρασε το 2% του ΑΕΠ.

Μετά τις χθεσινές συναντήσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, αξιωματούχος που μετείχε στις διαπραγματεύσεις τόνισε σε δημοσιογράφους ότι υπήρξε πρόοδος.

“…Είχαμε μια συζήτηση πρώτα για τους αριθμούς. Είτε αυτοί είναι οι δημοσιονομικοί αριθμοί, είτε για το που διαφωνούμε για τις συντάξεις -πόσο πληρώνει το ελληνικό κράτος-, ή για το πόσοι έλληνες πληρώνουν ή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Αλλάζουν λίγο οι αριθμοί, γίνονται συγκλίσεις, οπότε αυτό ήταν καλό. Στη συνέχεια έγινε μία συζήτηση για τα δικά μας τα μέτρα, αν τα λέτε καλά, αναπτυξιακά. που είναι προς την επέκταση, τα θετικά μέτρα, που είχε πολύ περισσότερη σύγκλιση από την προηγούμενη φορά,” τόνισε.

Ο ίδιος πρόσθεσε: “Υπάρχουν μέτρα και από τη μεριά της φορολογίας, και από τη μεριά των δαπανών. Είναι μέτρα που έχουν και αναπτυξιακή χροιά και κοινωνική χροιά -γίνεται μία συζήτηση. Αυτοί θέλουν να μας «σπρώξουν» λίγο περισσότερο στην αναπτυξιακή χροιά, εμείς λίγο περισσότερο στην κοινωνική χροιά. Συζητάμε και τις λεπτομέρειες, δηλαδή να είναι καλά σχεδιασμένα τα μέτρα. Αφού είναι και μεγάλο πακέτο θετικών μέτρων θέλεις να είναι καλά σχεδιασμένα για να πιάσουν τόπο, να μη λες, για παράδειγμα, ότι ξοδεύω 400 εκ. ευρώ για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να πάνε χαμένα αυτά τα λεφτά, όπως έχουν πάει παλαιότερα. Άρα είναι και θέμα πώς το σχεδιάζουμε μαζί.

Πράγματα που είναι κοινωνική πολιτική, ειδικά για την παιδική φτώχεια, που είναι από τα πράγματα που σωστά το λέει το ΔΝΤ, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος της παιδικής φτώχειας. Έχουμε ήδη συμβούλους από την Παγκόσμια Τράπεζα που το συζητάμε. Άρα συζητήσαμε αυτά, συζητήσαμε λίγο για τις συντάξεις. έγινε μία συζήτηση και για το εξωδικαστικό συμβιβασμό που είναι ελάχιστη πια η διαφορά.”

Ερωτηθείς αν οι θεσμοί θα επιστρέψουν μετά το EwG, ο ίδιος απάντησε: “Θα το δούμε“.

Σχετική είδηση: Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς-Τα σημεία σύγκλισης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος