Mε στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Την κατακόρυφη μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θέλει να εκμεταλλευτεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων ειδικά για την περίοδο 2021-2022.
Από τις αρχές του έτους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρεί κατά 68,5% και πλέον διαμορφώνεται στο 1,44%

«Δεν χρειαζόμαστε πια πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και αυτό γιατί μπορούμε να αναχρηματοδοτούμε το χρέος μας με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από ότι αναμενόταν», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Το ελληνικό επιχείρημα κερδίζει ήδη έδαφος στις τάξεις των θεσμών.

Ο πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε: «Χρειάζεται σίγουρα ενημέρωση και επικαιροποίηση. Αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο και έχουν επιληφθεί τα θεσμικά όργανα, οι θεσμοί. Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει αυτό προσεχώς».

Υπέρ της μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην εκπομπή 10 της ΕΡΤ, λέγοντας: “Μπορούμε να διαπραγματευτούμε χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά πάντα σε καλή σχέση με τους εταίρους”.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες κλείδωσαν οι στόχοι για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και το 2022 αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

«Ήταν απίστευτος ο βαθμός ανικανότητας που επέδειξαν κατά τη διακυβέρνησή τους. Ήταν μια οδυνηρή εμπειρία και κόστισε στη χώρα μας μια περιουσία», σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης στην Handelsblatt, ενώ ο Α. Χαρίτσης εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Τολμάει να το ισχυριστεί αυτό ο επικεφαλής της παράταξης που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και την κοινωνία σε απόγνωση. Πόσο θράσος πια κ. Μητσοτάκη;»

Στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει η πρώτη επίσημη συζήτηση για την αξιοποίηση των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις κάτι που μπορεί να αποτελέσει έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο μεταξύ, στη φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας,το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει θετική δυναμική στην ελληνική οικονομία με την οικονομική δραστηριότητα να αυξάνεται σε συνδυασμό με την άσκηση «συνετών» δημοσιονομικών πολιτικών.

Στη έκθεση κρίνεται εφικτή η επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους, ενώ δεν αποκλείεται και η ελαφρά υπέρβασή του. Παράλληλα εφικτή, υπό προϋποθέσεις, κρίνει το Συμβούλιο και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2020.

Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος