Με ρυθμούς “χελώνας” οι φορολογικές δηλώσεις

Μόλις το 21% των φορολογουμένων έχει υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση, σχεδόν δύο μήνες μετά το άνοιγμα της εφαρμογής, το οποίο φέτος έγινε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Παρά το ότι τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φαίνεται να είναι φέτος λιγότερα (σε ποσοστό) από τα προηγούμενα χρόνια λόγω των αλλαγών στους φορολογικούς συντελεστές αλλά και τα χαμηλότερα εισοδήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων προχωράει με αργούς ρυθμούς, ακολουθώντας την πεπατημένη των τελευταίων ετών.

Ένας ακόμη λόγος για τις «χαμηλές ταχύτητες» στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων είναι και οι προτεραιότητες που βάζουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους υποχρεώσεις και γενικότερα στη προσπάθεια ανταπόκρισης στις ανάγκες πληρωμών που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

Στο υπουργείο Οικονομικών «βλέπουν» ότι δεν …λειτούργησε η επίσπευση του ανοίγματος της εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και φέτος στη γνωστή πρακτική των παρατάσεων.

Όπως επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.415.373 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,44 εκατ. που ανεβαίνουν στο σύστημα.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2021 μέχρι τα τέλη του Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποπληρωμή του φόρου σε οκτώ δόσεις από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Ισχύει και φέτος η έκπτωση του 3% για όλους όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό της οφειλής.

Από τα 1.904.554 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί, προκύπτει η εξής εικόνα:

– Το 29,55% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 562.722 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 314,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 559 ευρώ.

– Το 56,4% των σημειωμάτων ή 1.074.165 είναι μηδενικού φόρου.

– Για το 14,05% των φορολογουμένων ή για 267.667 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 252 ευρώ ή 67,3 εκατ. ευρώ συνολικά.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος