Μαγκλάρας: Να γίνουμε πρωταθλητές από ουραγοί στην ΕΕ στο πολύ γρήγορο ίντερνετ (video)

Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε δίκτυα πρόσβασης νέας γενιάς (NGA) τα επόμενα 4-5 χρόνια για να μην παραμείνει ουραγός στην ΕΕ και να υποδεχθεί την ψηφιακή οικονομία με ίσους όρους και να απολαύσουν τα εγχώρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις υψηλότερου επιπέδου ευρυζωνικές υπηρεσίες, τονίζει ο Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων στο υπουργείο ψηφιακής πολιτικής, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ert.gr. Τι λένε οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι.

Ρεπορτάζ-Συνεντεύξεις: Δημήτρης Κοντογιάννης

Στο βίντεο που ακολουθεί ο κ. Μαγκλάρας απαντά στις αιτιάσεις ότι το κουπόνι επιδότησης των 13 ευρώ μηνιαίως για 2 χρόνια συν τα 48 ευρώ για πολύ γρήγορο ιντερνετ (SFBB voucher) θα έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρo, εξηγώντας ότι “…θέλαμε να καλύψουμε τουλάχιστον για 2 χρόνια την διαφορά που θα πλήρωνε ο καταναλωτής δυνητικά ανάμεσα σε μια υπηρεσία που παρέχεται απο δίκτυα χαλκού σε μια υπηρεσία που παρέχεται απο δίκτυα οπτικών ινών συν το κόστος εγκατάστασης, π.χ. το ρούτερ και τα άλλα μηχανήματα που θα πρέπει να αλλάξει στο σπίτι ή στο μαγαζί του.

Στην ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος απο την λειτουργία της ρυθμιστικής αρχής, της ΕΕΤΤ, καθώς διατυπώνονται παράπονα τόσο απο καταναλωτές για οχλήσεις απο εταιρείες όσο κι απο τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, ο γενικός γραμματέας απαντά ότι η ΕΕΤΤ κάνει μεν καλά την δουλειά της αλλά υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση. “Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο“, προσθέτει.

Ο κ.Μαγκλάρας τονίζει ότι το κράτος, ο ρυθμιστής και οι πάροχοι φέρουν όλοι ευθύνες που η Ελλάδα είναι ουραγός στην ΕΕ στις πολύ υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες, συμπληρώνοντας ότι ο “ρυθμιστής (ΕΕTΤ) δεν δούλεψε με την αγορά στην Ελλάδα όπως έγινε στην Πορτογαλία“.

Αναφορικά με τα παράπονα των καταναλωτών ότι πληρώνουν ακριβές τιμές στη σταθερή σε σχέση με άλλες χώρες, ο ίδιος δηλώνει ότι οι υψηλοί φόροι και η ρύθμιση της αγοράς εξηγούν γιατί η Ελλάδα έχει συγκριτικά υψηλότερες τιμές σε σχέση με άλλες χώρες στη σταθερή. “Η ΕΕΤΤ δεν έχει λειτουργήσει ως σήμερα ως ρυθμιστής ανταγωνισμού. Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν με οφέλη για όλες τις πλευρές,” προσθέτει.

Ο κ. Μαγκλάρας θέτει στόχο να βρίσκεται η Ελλάδα στη πρώτη πεντάδα των χωρών της ΕΕ σε Fiber-to-home και τεχνολογίες 5G την επόμενη 5ετία, παρατηρώντας ότι σήμερα “στον χάρτη των ταχυτήτων, η Ελλάδα βρίσκεται στην 86η θέση διεθνώς, πίσω απο την Αλβανία και την Μαυριτανία“.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΊΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση, πριν την Ρουμανία, ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ.

Πιο ειδικά, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τελευταία θέση στον τομέα της συνδεσιμότητας. Παρότι η κάλυψη με σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις φτάνει το 99% και είναι λίγο υψηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ που είναι στο 97%, η διείσδυση προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς και φθάνει το 69%.

Η Ελλάδα είναι τελευταία στην κάλυψη NGA (Next Generation Access) με 50% έναντι 80% στην ΕΕ ενώ είναι τελευταία επίσης στη κάλυψη και διείσδυση ευρυζωνικών επικοινωνιών υπερυψηλής ταχύτητας μέχρι 100 Mbps.

Σε όλο τον κόσμο, πρώτα αναπτύχθηκαν τα δίκτυα και μετά οι υπηρεσίες. Ομως, στην Ελλάδα δεν υπήρξε ισχυρή πίεση, είτε πολιτική, είτε ρυθμιστική, είτε εμπορική για να πεισθούν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να επενδύσουν σε δίκτυα νέας γενιάς επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου.

Aλλοι αντιτείνουν ότι η ύπαρξη δικτύου πολύ υψηλών ταχυτήτων είναι σημαντικό ζήτημα αλλά προέχει να υπάρχουν χρήσεις.

Αναφορικά με το επιχείρημα που θέλει τις σχετικά υψηλές τιμές να βάζουν προσκόμματα, παράγοντες της αγοράς τονίζουν πως το επιπλέον τίμημα για πρόσβαση στο διαδύκτιο για ταχύτητες άνω των 30 Mbps κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ευρώ αλλά η ζήτηση είναι αδύναμη. Εκτιμάται ότι μόλις πάνω από 400 χιλ. πελάτες σε σύνολο 3 εκ. και πλέον του ομίλου CosmOTE είχαν πρόσβαση σε VDSL στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.

Ομως, 120 ευρώ το έτος επιπλέον δεν είναι ασήμαντο ποσό για πολλά νοικοκυριά καθώς θα μπορούσε να καλύψει άλλες ανάγκες.

ΟΜΙΛΟΣ OTE

Απο τον ΟΤΕ επισημαίνουν ότι διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα και συνεχίζει να επενδύει σημαντικά ποσά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο όμιλος διαθέτει επίσης 16.000 χλμ οπτικών ινών, που περνάνε από 15 χώρες, μέσω της OTEGLOBE, ενώ έχει εγκαταστήσει και 12.000 χλμ οπτικών ινών στο πλαίσιο του Rural Broadband μέσω του οποίου 323.000 κάτοικοι από 2.260 αγροτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές απέκτησαν πρόσβαση σε Internet έως 50 Mbps.

Μαγκλάρας: Να γίνουμε πρωταθλητές από ουραγοί στην ΕΕ στο πολύ γρήγορο ίντερνετ (video)

Στη σταθερή τηλεφωνία υλοποιούμε το μεγαλύτερης έκτασης έργο αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντας οπτικές ίνες παντού. Έχουμε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, με μήκος διαδρομής 43.000 χλμ, προσφέροντας σε περίπου 2,7 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις ταχύτητες έως 200Mbps. Στην κινητή τηλεφωνία, έχουμε αυξήσει την πληθυσμιακή κάλυψη 4G σε 98% και του 4G+ στο 92%, παραμένοντας Νο. 1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό, και προσφέροντας σε όλη τη χώρα υψηλές ταχύτητες mobile internet,” τονίζει ο κ. Τσώνης, Executive Director Network Planning και Development Ομίλου ΟΤΕ.

Ομιλος VODAFONE

Απο την σκοπιά της, η Μαρία Σκάγκου, Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών Θεμάτων, Εταιρικής Ασφάλειας και Εταιρικών Σχέσεων της Vodafone Ελλάδας, τονίζει πως το καλοκαίρι του 2016 ο Ομιλος ανακοίνωσε ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο ύψους 500 εκατ. ευρώ για την δημιουργία και επέκταση δικτύων νέας γενιάς στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία, καθώς και για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο, που έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020, βρίσκεται σε εξέλιξη.Μαγκλάρας: Να γίνουμε πρωταθλητές από ουραγοί στην ΕΕ στο πολύ γρήγορο ίντερνετ (video)

Ένα μέρος (ύψους 61,4 εκατ. ευρώ) των υλοποιούμενων σήμερα επενδύσεών μας που αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς στη σταθερή, έχει μάλιστα ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων (διαδικασία “fast track”), και αποτελεί την πρώτη επένδυση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών που αξιοποιεί αυτόν τον μηχανισμό επιτάχυνσης της επενδυτικής δραστηριότητας.
Το πλάνο αυτής της επένδυσης αφορά στην ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς (NGA), με τη χρήση και οπτικών ινών, σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Βέροιας, της Κοζάνης και των Ιωαννίνων. Πιστεύουμε ότι η υλοποίηση αυτού του δικτύου θα επιταχύνει την πορεία της χώρας μας προς την κοινωνία των Gigabit,
” τόνισε.

Αναφορικά με τα παράπονα των καταναλωτών περί ακριβών τιμών στη σταθερή στην Ελλάδα, η κ. Σκάγκου σημειώνει: “…θεωρούμε ότι η κριτική περί υψηλών τιμών είναι άδικη και δεν αντανακλά τα πραγματικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι η εταιρεία μας προσαρμόστηκε στην οικονομική πραγματικότητα των πολιτών, μειώνοντας τις τιμές της και εμπλουτίζοντας τις υπηρεσίες της. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ως αποτέλεσμα της μειώσεως των τιμών και της βελτίωσης των υπηρεσιών, και στα κινητά μας δίκτυα, από το 2012 έως το 2017 η χρήση data επταπλασιάστηκε, την ώρα που το κατά κεφαλήν έσοδο από τους πελάτες μας μειωνόταν κατά 45%,“.

Ομιλος Wind

Στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου Wind που έχει το 13% της αγοράς στο σύνολο των σταθερών γραμμών σε όλη την χώρα αναφέρθηκε ο Αντώνης Τζωρτζάκης, γενικός διευθυντής σταθερής και εταιρικών πελατών του Ομίλου. Μαγκλάρας: Να γίνουμε πρωταθλητές από ουραγοί στην ΕΕ στο πολύ γρήγορο ίντερνετ (video)

Η εταιρεία μας έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, ένα μέρος του οποίου θα κατευθυνθεί στη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών για υψηλές ταχύτητες,” τόνισε ο κ. Τζωρτζάκης. “Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και θα συγκλίνει ταχύτερα προς τον μέσο όρο της ΕΕ τα επόμενα χρόνια απ’ότι προβλέπεται.

Ερωτηθείς γιατί χώρες, όπως η Ρουμανία, έχουν να επιδείξουν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με την Ελλάδα στην συνδεσιμότητα και στις υψηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο, ο ίδιος ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στην Ελλάδα με αδειοδοτήσεις, διαστάσεις για σκάψιμο κ.τ.λ. που ανεβάζουν το κόστος και χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος