Ο Αλ. Τσίπρας για την ανάκαμψη της οικονομίας: Ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% του χρέους της πανδημίας (video)

Σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση και με συμμετοχή των φορέων της αγοράς.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ εκτείνεται σε τρεις πυλώνες, με έμφαση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και την ενίσχυση της ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ειδικά για το ιδιωτικό χρέος προς δημόσιο και τράπεζες, το οποίο στην περίοδο της πανδημίας και έως τέλος του 2020, έφτασε τα 17 δις, την πλήρη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων, διαγραφή από 40%- 60% της οφειλής, και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις.

Προβλέπονται μέτρα για ρύθμιση και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους, που δημιουργήθηκε στην πανδημία και βασικά εργαλεία ρευστότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Ο πρώτος άξονας του σχεδίου αφορά τη ρύθμιση της οφειλής που δημιουργήθηκε προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία την περίοδο της πανδημίας, και προβλέπει διαγραφή μέρους της οφειλής 40-60%, κατά πληροφορίες αναλόγως του τζίρου που έχει απολεσθεί και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.

Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει εργαλεία ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, όπως είναι η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για παροχή ρευστότητας.

Και ο τρίτος άξονας αφορά μια συνολική πρόταση για αντικατάσταση, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, του ακραίου και αντικοινωνικού πτωχευτικού κώδικα της Ν.Δ. Η πρόταση θα περιλαμβάνει και πλαίσιο επαναφοράς της προστασίας της κύριας κατοικίας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης χωρίς σχέδιο εμφατικής υποστήριξης από το κράτος, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.

Πηγή: ΕΡΤ — Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος