Κύθηρα, Σκύρος, Θάσος: Ιδιαίτερα νησιά με μεγάλες ευκαιρίες στα ακίνητα (audio)

Η αγορά ακινήτων στα νησιά των Κυθήρων, της Σκύρου και της Θάσου ήταν το θέμα της εκπομπής “Η Ελλάδα στον κόσμο” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας. Γι’αυτό τον λόγο μιλήσαμε με τους μεσίτες Μανώλη Κασιμάτη από τα Κύθηρα. τον Τρύφωνα Μπαμπίλη από την Σκύρο και τον Θοδωρή Αγγελίδη από την Θάσο.

Μανώλης Κασιμάτης, Κύθηρα

Το νησί έχει έκταση 284 τετ. χιλιόμετρα και 3500 κατοίκους που φθάνουν τις 10 με 12 χιλ. καθημερινά το καλοκαίρι. Διαθέτει επίσης αεροδρόμιο, νοσοκομείο, οδικό δίκτυο και επάρκεια νερού. Το νησί διαθέτει την μεγαλύτερη πέτρινη γέφυρα στην Ελλάδα με 13 καμάρες, μήκος 110 μέτρα, φάρδος 6,5 μέτρα και ύψος 17 μ.

Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη πρέπει να υπάρχουν 100 με 150 χιλ. ομογενείς με καταγωγή απο τα Κύθηρα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ερωτηθείς για την αγορά ακινήτων, ο ίδιος σημείωσε “υπάρχει γη και λογικές τιμές”. Γάλλοι και Ιταλοί είναι οι κυρίως ενδιαφερόμενοι από το εξωτερικό. Η αξιοποίηση αρκετών περιοχών δεν μπορεί να γίνει λόγω αρχαιολογίας, πρόσθεσε.

Το χαμηλότερο επίπεδο τιμών καταγράφηκε πριν 12 μήνες με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει από 20% έως 100%. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί πλέον και εμφανίζουν μια ελαφρά άνοδο.

Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε πως ο ΕΝΦΙΑ συνέβαλε στην πτώση των τιμών γιατί αύξησε την προσφορά καθώς ιδιοκτήτες που είχαν αναξιοποίητα ακίνητα πιέσθηκαν είτε να τα πουλήσουν, είτε να τα αξιοποιήσουν.

Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με θέα την θάλασσα πωλείται από 30 έως 70 χιλ. ευρώ. Ομως, το ίδιο αγροτεμάχιο στο Καψάλι κοστίζει 250 με 300 χιλ. ευρώ.

Σπίτι 40-50 τ.μ. με κήπο 300 τ.μ. που είχε κτισθεί τις δεκαετίες 1950-1980 πωλείται απο 40 έως 70 χιλ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, παραθαλάσσιο σπίτι 170 τ.μ. με κήπο 600 τ.μ. πάνω στη θάλασσα της τελευταίας 3ετίας πωλείται προς 560 χιλ. ευρώ.

Χαλάσματα σπιτιών που έχουν πέσει κοστίζουν από 15 έως 30 χιλ. ευρώ.

Τρύφων Μπαμπίλης, Σκύρος

Η κτηματαγορά της Σκύρου παρουσιάζει κινητικότητα τα δυο τελευταία χρόνια τόνισε ο κ. Μπαμπίλης του οποίου ο προπάππους είχε πάει στις ΗΠΑ.

Γάλλοι, Βέλγοι, Ιταλοί και Ελβετοί είναι οι κυρίως ενδιαφερόμενοι για σπίτια στη χώρα ενώ υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από ξένους για σπίτια πάνω στη θάλασσα. Οι σχετικά φθηνές αεροπορικές συνδέσεις με το νησί από την Αθήνα με γυρισμό που φθάνει τα 60-70 ευρώ το καλοκαίρι ενώ υπάρχουν απευθείας συνδέσεις με ξένους προορισμούς μέσω της Aegean. Εναλλακτικά, ταξιδεύει κανείς οδικώς απο την Αθήνα στην Κύμη, μια απόσταση 2 ωρών κι από εκεί σε 100 περίπου λεπτά στο λιμανάκι της Χώρας.

Με 2500 μόνιμους κατοίκους και πολλούς ομογενείς στις ΗΠΑ και τον Καναδά, στο πράσινο νησί, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, μπορεί να βρεί κανείς μικρά πετρόχτιστα σπίτια επιφανείας απο 25 μέχρι 70 τ.μ. που πωλούνται από 25 μέχρι 100 χιλ. ευρώ ανάλογα με την θέα προς την θάλασσα.

Υπάρχουν ακόμη κάποια στη Χώρα αλλά εξαντλούνται σύμφωνα με τον ίδιο.

Θοδωρής Αγγελίδης, θάσος

Πριν 10-15 χρόνια, οι βασικοί αγοραστές ακινήτων στη Θάσο ήταν ‘Ελληνες, όμως σήμερα είναι ξένοι κατά πλειοψηφία. Αρκετοί Βαλκάνιοι αγοράζουν σπίτια, οικόπεδα, ξενοδοχεία αλλά και Βρετανοί, Ιταλοί, Σκανδιναβοί και Γερμανοί. Επιπλέον, τελευταία, Ούγγροι και Ισλανδοί. Στην περιοχή του Πεύκου έχουν αγοράσει ακίνητα Γάλλοι και Βέλγοι.

Υπάρχουν Ούγγροι που θέλουν να πουλήσουν την περιουσία τους στην πατρίδα τους και να έλθουν να μείνουν στην Θάσο. Ακόμη, Βρετανοί συνταξιούχοι έχουν έλθει να μείνουν στο νησί για ποιότητα ζωής.

Το κλίμα, το οποίο είναι δροσερό το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα.

Η Θάσος κατοικείται από 14.000 άτομα και έχει 22 χωριά απο τα οποία κάποια είναι ορεινά και κάποια παραθαλάσσια, π..χ Παναγιά και Σκάλα Παναγιάς.

Οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την ανηφόρα τα τελευταία τρία χρόνια.

Το νησί απέχει 10-15 χιλ. απο το αεροδρόμιο της Καβάλας και 200 χιλ. απο το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης. Το υψηλότερο βουνό έχει ύψος 1,2 χιλιόμετρα περίπου.

Οικόπεδο 2,5 στρέμματα μπροστά στη θάλασσα τιμάται 900 χιλ. ευρώ ενώ οικόπεδο 860 τ.μ. που χτίζει 350 τ.μ. πωλείται 160 χιλ. ευρώ.

Οικόπεδα στην παραλία εντός οικισμού 500 τ.μ. έως 1 στρέμματος πωλούνται απο 30 έως 100 χιλ. ευρώ. Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων τιμάται απο 50 έως 150 χιλ. ευρώ ανάλογα την θέα και την απόσταση απο την θάλασσα.

Υπάρχει επίσης αγροτεμάχιο 7 στρεμμάτων εκτός σχεδίου με ελιές που απέχει 10-15 λεπτά με αυτοκίνητο απο την θάλασσα που πωλείται μόνο προς 40 χιλ. ευρώ.

Διαμέρισμα με θέα, 100 τ.μ. στη Χρυσή Αμμουδιά πωλείται προς 150 χιλ. ευρώ.

Παρουσιαστές-παραγωγοί: Δίπλας Πέτρος & Κοντογιάννης Δημήτρης

Ηχολήπτης: Θ. Στεργιώτης

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξης Κώστας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ