Κ. Σκρέκας: «Άνω των 373,55 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τη φορολόγηση των εταιρειών παραγωγής ενέργειας»

Η κυβέρνηση προχωρεί σε αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Σε 414 εκατομμύρια € ανέρχονται τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, σύμφωνα με πόρισμα της ΡΑΕ που διαβίβασε στο ΥΠΕΝ και στο ΥΠΟΙΚ. Με βάση αυτό τον υπολογισμό το ποσό αυτό θα φορολογηθεί σε ποσοστό 90% αποδίδοντας έσοδα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης 373,55 εκατ €.

Το ποσό αυτό θα προστεθεί στα υπερέσοδα που ανακτήθηκαν στην «πηγή» από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας για του μήνες Ιουλίου -Αυγούστου- Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2022 . Έτσι για την περίοδο Οκτωβρίου 2021-Οκτωβρίου 2022 το συνολικό ποσό που θα ανακτηθεί ανέρχεται σε 2,69 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την επιδότηση ρεύματος στους λογαριασμούς των καταναλωτών μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Το ΥΠΕΝ θα καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση και των υπερεσόδων που προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Κώστας Σκρέκας: «Φορολογούμε αναδρομικά τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ενέργειας»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρέλαβα πριν από λίγο το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σχετικά με το προσωρινό ποσό της έκτακτης εισφοράς των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, το οποίο η Αρχή προσδιορίζει στα €373,55 εκατ. Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας.

Από την αρχή αυτής της μεγάλης δοκιμασίας για όλη την Ευρώπη, η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ενώπιον των Ελληνίδων και των Ελλήνων ότι δεν θα επιτρέψει κανενός είδους αισχροκέρδεια. Εφαρμόζουμε αυτή την πολιτική μας δέσμευση πλήρως και στον τομέα της ενέργειας. Πρώτιστη μέριμνά μας είναι η διατήρηση προσιτών τιμών στους λογαριασμούς των καταναλωτών έως το τέλος της μεγάλης πανευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης».

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Πηγή: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος