Στάση αναμονής τηρεί το εμπόριο, για τις επιπτώσεις που θα έχει το πολυνομοσχέδιο στην αγορά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Βασίλη Κορκίδη.
«Δυστυχώς, πρόκειται για ακόμη ένα βαρύ μνημονιακό πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις από το σύνολο σχεδόν των υπουργείων.
Με την ψήφισή του, εκπληρώνονται τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 4,5 δισ. ευρώ και κλείνει η τρίτη αξιολόγηση, γεγονός που θα δρομολογήσει το προτελευταίο βήμα για την «επόμενη ημέρα».
Σε ένα πολυνομοσχέδιο 1.326 σελίδων, με πολλά «ψιλά» γράμματα, είναι ελάχιστα τα σημεία για παρεμβάσεις, αλλά αρκετά για αντιδράσεις.
Στα λίγα θετικά του πολυνομοσχεδίου ξεχωρίζουμε τη διάταξη, που αφορά στη φοροαπαλλαγή τριετίας για καινοτόμες επιχειρήσεις, καθώς προβλέπεται, ότι τα κέρδη μιας επιχείρησης, που προέρχονται από την πώληση προϊόντων, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε ευρεσιτεχνία, διεθνώς αναγνωρισμένη, στο όνομα της επιχείρησης, απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρεις συνεχόμενες χρήσεις.
Επίσης, το πολυνομοσχέδιο αποτελεί θετική εξέλιξη για την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ από την ίδρυση και λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προσδοκούμε τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που αποτελεί πάγιο αίτημα του βιομηχανικού κλάδου. Το σίγουρο πάντως είναι, πως μετά την ψήφισή του, το Γενικό Λογιστήριο δεν μπορεί να εκτιμήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των διατάξεων και δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δημιουργούνται νέα θετικά δεδομένα σε εμπόριο και βιομηχανία, οπότε, περιμένουμε να δούμε εφαρμογή και συνέπειες,» τονίζει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος