Κωνσταντίνος Μίχαλος στο Πρώτο: Τεχνητή η αύξηση τιμών σε βασικά είδη – Κίνδυνος για τον πληθωρισμό (audio)

Για το «ράλι ανατιμήσεων» σε βασικά είδη στην αγορά, μίλησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

Έκρουσε τον κίνδυνο για μια επερχόμενη «παγκόσμια πληθωριστική τάση που θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία Οικονομιών, όπως η ελληνική, η οποία δυστυχώς έχουμε εξάρτηση στον εισαγωγικό τομέα, καθώς δεν έχουμε μετασχηματίσει την αγορά μας σε πιο παραγωγική βάση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση από άλλους εταίρους της ΕΕ, διότι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ο τουρισμός, βάλλεται λόγω της συγκυρίας με την πανδημία

«Βλέπουμε ήδη το κύμα αυξήσεων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Περιορισμένα, αλλά το βλέπουμε ήδη», τόνισε, λέγοντας πως ανατιμήσεις καταγράφονται σε πολλούς κλάδους, και ειδικότερα στα τρόφιμα.

Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι οι διεθνείς τιμές αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα κατά 10,5% στο τυρί, 20,06% στο γάλα, 12,07% στη ζάχαρη, 26,5% στον καφέ, 35,6% στο καλαμπόκι και 8,65% στο βοδινό κρέας.

Ο κ. Μίχαλος έκανε λόγο για «μια τεχνητή αύξηση των τιμών, που έρχεται να “παντρευτεί” και με μια ασφυκτική πίεση που δημιουργείται στην ελληνική Οικονομία, λόγω και της έκρηξης στα ναύλα μεταφοράς – της τάξης του 525% το τελευταίο εξάμηνο – από την Ασία σε Ευρώπη και ΗΠΑ». Όπως είπε, ένα κοντέινερ 20 ποδών που μεταφέρει πρώτες ύλες από την Ασία, κόστιζε πριν 6 μήνες λιγότερο από 2.000 δολάρια, ενώ σήμερα η τιμή του έχει εκτοξευτεί στις 10.000 δολάρια.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι αρμόδιοι επικαλούνται κενά στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά τα lockdown λόγω πανδημίας, και όπως σημείωσε «ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος