Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 – Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετία

Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,5% όταν τον Νοέμβριο είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,1%. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση μετά την Ιρλανδία. Για ανάκαμψη τύπου «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 μιλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 – Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετίαΓια το 2022, η Κομισιόν αναθεωρεί προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, τοποθετώντας το ρυθμό αύξησης στο 4,9%, από 5,2% το Νοέμβριο. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός 3,5% έναντι 3,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις. Η σημαντική άνοδος των εξαγωγών και η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης ήταν οι δύο παράμετροι που τροφοδότησαν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομία. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του τουρισμού, μετά και τη σημαντική άνοδο που κατέγραψε τους καλοκαιρινούς μήνες του 2021, καθώς συνέβαλλε στο να περιοριστούν οι «ζημιές» λόγω της πανδημίας. Σημαντική ανάκαμψη καταγράφει και η βιομηχανική παραγωγή.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον και τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι περιόρισαν τον ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αν και προβλέπεται ότι θα βελτιωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 – Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετία

Επιπλέον η Κομισιόν εκτιμά ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα δώσει περαιτέρω ορμή στην στις επενδύσεις και κατά συνέπεια και στην ελληνική οικονομία. Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. «Ενόσω η καταναλωτική δαπάνη επιστρέφει στα προ-πανδημίας επίπεδα, η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να στηρίξει την ανάπτυξη» συνεχίζει η Κομισιόν. Επιπλέον, συμπληρώνει, το εξωτερικό περιβάλλον θα παραμείνει υποστηρικτικό. Ο τουρισμός θα ανακάμψει περαιτέρω για να ανακτήσει στο τέλος του 2023 το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

Στους κινδύνους για την ελληνική οικονομία παραμένει ο άγνωστος «χ» που είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η οποία ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία του τουρισμού. Επιπλέον, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ βασίζεται στην υπόθεση περιορισμένου αντίκτυπου στην παραγωγή από την «αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των ροών» λόγω της ανόδου τιμών στην παραγωγή/εισαγωγές.

Επιπλέον, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ βασίζεται στην υπόθεση περιορισμένου αντίκτυπου στην παραγωγή από την «αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους των ροών» λόγω της ανόδου τιμών στην παραγωγή/εισαγωγές

Θετικά κρίνεται από την Κομισιόν η σημαντική αύξηση των καταθέσεων η οποία θα αποτυπωθεί σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Αναφέρεται και σε ισχυρές επιδόσεις των εξαγωγών προϊόντων από το 2020 που θα μπορούσαν να είναι ενδεικτικές διαρθρωτικών βελτιώσεων που έχουν γίνει στον εξωτερικό τομέα και οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή επιπλέον ανοδικής ώθησης στην οικονομία.

Κάνοντας έναν απολογισμό, η Επιτροπή αναφέρει πως το 2020 το «κενό» από την μεγάλη μείωση του ΑΕΠ σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα στην Ελλάδα ήταν το υψηλότερο,  της τάξης του -12%. Αλλά και στον τουρισμό το πλήγμα ήταν από τα μεγαλύτερα με τις διανυκτερεύσεις το 2020 να καταγράφουν μείωση 73%.

Κομισιόν για Ελλάδα: Υψηλότερος ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 – Χρ. Σταϊκούρας: Δεύτερη υψηλότερη η ανάκαμψη στην 3ετία

Υψηλός πληθωρισμός με σημάδια αποσυμπίεσης μετά το πρώτο τρίμηνο 2022

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα αυξηθεί σημαντικά, στο 3,1% (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή), από 1% που προέβλεπε το Φθινόπωρο ενώ το 2023 η αύξηση των τιμών καταναλωτή αναμένεται να ανέλθει στο 1,1% από 0,4%. Κύρια αιτία της προς τα πάνω αναθεώρησης του δείκτη είναι το αισθητά αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επηρεάζει τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων.

Ως προς τις μισθολογικές πιέσεις μέχρι στιγμής παρέμειναν περιορισμένες. «Οι μισθολογικές πιέσεις παρέμειναν μέχρι στιγμής περιορισμένες» λόγω των περιθωρίων που ακόμη υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο «οι αρχές ανακοίνωσαν αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2022, το μέγεθος του οποίου θα καθοριστεί αργότερα μέσα στο έτος και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζεται σε αυτήν την πρόβλεψη» αναφέρεται.

Η άνοδος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια να αρχίσει η αποκλιμάκωση.

Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη

Στο 3,5% αναμένεται να κυμανθεί κατά μέσο όρο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το 2022 (και στο 3,9% για την Ε.Ε.), ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 1,7% (1,9% στην Ε.Ε.).

Η πρόβλεψη για το 2023 επαναφέρει την αύξηση των τιμών εντός του καταστατικού στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενισχύει τα επιχειρήματα όσων πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων στους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μόλις 2,2% για το 2022 και 1,4% για το 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη έχει φτάσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 5,1%. Για το 2021 συνολικά, κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 2,6% για την Ευρωζώνη και στο 2,9% για την Ε.Ε.

Η Κομισιόν προβλέπει ότι θα παραμείνει στο 4,8% κατά μέσο όρο στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους στην Ευρωζώνη και δεν θα πέσει κάτω από το 3% πριν το γ’ τρίμηνο. Στο δ’ τρίμηνο του 2022, προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 2,1%.

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% φέτος στην Ευρωζώνη (έναντι 4,3% τον Νοέμβριο) και κατά 2,7% το 2023 (έναντι 2,4% στην προηγούμενη πρόβλεψη). Για την Ε.Ε., αναμένει ανάπτυξη 4% φέτος και 2,8% του χρόνου.

Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική ανάκαμψη δεύτερη υψηλότερη στην Ευρωζώνη στην 3ετία

Για ανάκαμψη τύπου «V» το 2021 και διατηρήσιμη ανάπτυξη τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 μιλά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από την ανακοίνωση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν για την Ελλάδα.

Ολόκληρη η δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα αναφέρει τα εξής:

«Οι σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις ευοίωνες προοπτικές της.

Η χώρα καλύπτει τις απώλειες της υγειονομικής κρίσης, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη τονώνεται.

Συγκεκριμένα, η χώρα επιτυγχάνει μία ισχυρότερη ανάκαμψη «τύπου V» τo 2021 – τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη –, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του 2020.

Αυτή η ανάκαμψη ακολουθείται από υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, η δεύτερη υψηλότερη – σωρευτικά – την τριετία.

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα εμφάνισε τον χαμηλότερο μέσο ρυθμό πληθωρισμού στην ευρωζώνη το 2021.

Πληθωρισμός που ενισχύεται, πράγματι, σημαντικά το 2022, αλλά ο οποίος παραμένει χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μέχρι και το 2023.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει, με συνέπεια, την υλοποίηση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, την εφαρμογή μίας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την προώθηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου αυτή η ανάπτυξη να γίνει ισχυρότερη, να δημιουργηθούν περισσότερες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί, περαιτέρω, η κοινωνική συνοχή».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος