“Στον αέρα” χιλιάδες τουρίστες μετά την πτώχευση της Thomas Cook-Χ. Θεοχάρης: Σύσκεψη για μέτρα στήριξης των ξενοδόχων (video)

Χρεοκοπία κήρυξε ξημερώματα της Δευτέρας ο ταξιδιωτικός κολοσσός Thomas Cook, υποβάλλοντας αίτημα αναγκαστικής εκκαθάρισης μετά την αποτυχία της εταιρείας να εξασφαλίσει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. «Στον αέρα» βρίσκονται πλέον οι 600.000 πελάτες της που βρίσκονται σε διακοπές, οι 50.000 εξ αυτών στην Ελλάδα, καθώς και 22.000 εργαζόμενοι ανά τον κόσμο. Στην ελληνική τουριστική αγορά, η εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους. Η ηγεσία του υπουργείου είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν ενώ έχει συσταθεί στο υπουργείο και κέντρο επιχειρήσεων που θα χειριστεί και τον επαναπατρισμό των περίπου 50.000 τουριστών που βρίσκονται στη χώρα μας με πακέτα από την Thomas Cook. Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα αεροσκάφη έχουν φτάσει σε Ζάκυνθο Κέρκυρα και Κω. Ο υπουργός σημειώνει ότι τα έξοδα έχουν ρυθμιστεί για την μεταφορά και τον επαναπατρισμό των τουριστών .Το Υπουργείο Τουρισμού είναι σε συνεννόηση με το ΥΠΟΙΚ εξετάζοντας μέτρα για την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που επηρεάζονται.

Η επιστροφή των τουριστών που είχαν πακέτα με την Thomas Cook εξελίσσεται ομαλά. Θα υπάρχουν 10 με 12 πτήσεις καθημερινά για τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε στην ΕΡΤ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης ανακοινώνοντας πως θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εντός της ημέρας για τους ξενοδόχους που επλήγησαν από την εξέλιξη και πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα στήριξής τους.

“Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Μαξίμου και τα συναρμόδια υπουργεία. Σήμερα είναι η ώρα στήριξης των ξενοδόχων και των φιλοξενούμενων τουριστών. Οι ξενοδόχοι είναι καλυμμένοι οικονομικά για το χρονικό διάστημα από εδώ και πέρα και για την προηγούμενη περίοδο θα υπάρξει στήριξη με μέτρα που θα ανακοινώσουμε”, σημείωσε και πρόσθεσε πως η χώρα μας θα προβεί σε συντονισμένες ενέργειες ώστε να μη χάσει μερίδιο της αγοράς.

Σημειώνεται ότι μόνο το 2018 ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος έφερε στην Ελλάδα τρία εκατομμύρια τουρίστες κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη πιο σημαντική αγορά γι’ αυτόν, μετά την Ισπανία.

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση να  παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο  για την  προστασία  του ελληνικού τουρισμού, τον περιορισμό των αλυσιδωτών επιπτώσεων στην αγορά και την στήριξη των  επιχειρήσεων και επαγγελματιών  που πλήττονται και  αγωνιούν για την επόμενη ημέρα» σχολίασε η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας 19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες.

Οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ασφάλεια ταξιδιού και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αναλάβουν την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους, ενώ θα καλύψουν και τα έξοδά τους μέχρι να βρεθούν πτήσεις αντικατάστασης. Ομως οι παράμετροι της πτώχευσης του τουριστικού κολοσσού, που θεωρείται από τα ισχυρότερα βρετανικά brand names στον χώρο, είναι πολλοί, καθώς οι ξενοδόχοι πληρώνονται για τα θερινά πακέτα διακοπών σε μεταγενέστερο χρόνο, μετά την αναχώρηση των επισκεπτών.

Ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γ. Τάσιος μιλώντας στην ΕΡΤ επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν γίνει πληρωμές το τελευταίο δίμηνο. Περιέγραψε τα προβλήματα που δημιουργούνται ανά την Ελλάδα και συνέστησε ψυχραιμία.

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Δεν είναι μόνο οι Άγγλοι, η εταιρεία είχε βραχίονες στην Ολλανδία, στη Γερμανία και στο Βέλγιο. Το πρόβλημα ποικίλει ανά προορισμό. Πιο έντονο είναι σε Κρήτη, Κέρκυρα, Κω και Ρόδο” είπε και εξήγησε ότι το χάσιμο είναι διπλό. Τόσο από τις οφειλές, όσο και από τους πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για να έρθουν τον Οκτώβρη.

Μόνο στην Κρήτη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων υπάρχουν περί τους 20.000 τουρίστες που μετακινήθηκαν με την εταιρεία οι οποίοι πρέπει να επιστέψουν στις χώρες τους, ενώ οι οφειλές προς τους ξενοδόχους υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ. Μόνο σε ένα ξενοδοχείο η οφειλή αγγίζει τα 650.000 ευρώ, ενώ στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου η εταιρεία ελέγχει το 50% του ξενοδοχείου Sunwing με 167 εργαζόμενους, το μέλλον των οποίων είναι αβέβαιο.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος Thomas Cook φέρνει κάθε χρόνο 400.000 τουρίστες στο νησί και το 75% των επιχειρήσεων έχουν συμβόλαια μαζί της.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ Ηράκλειου Κ. Βασιλάκη το κλίμα μεταξύ των επαγγελματιών είναι βαρύ, ωστόσο προσπαθούν να μην δημιουργηθεί πανικός και να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την αισιοδοξία τους ότι το πρόβλημα με κάποιο τρόπο θα καλυφθεί.

Άλλοι 3.000 τουρίστες βρίσκονται στην Κέρκυρα. «Οι περισσότεροι είναι Βρετανοί, όπως επίσης και Γάλλοι, Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι τουρίστες, ενώ είναι και αρκετές εκατοντάδες που οι διακοπές τους στο νησί ξεκινούσαν από σήμερα και δεν θα έρθουν» σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Μπάμπη Βούλγαρη.
«Σήμερα αλλάζει ο χάρτης του τουρισμού σε όλο τον κόσμο», είπε και συνέστησε ψυχραιμία για να μην πληγεί ο τουρισμός.

Οπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κέρκυρας Γ. Ανδριώτης ήδη άρχισαν οι αναχωρήσεις τουριστών και σύμφωνα με πληροφορίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα αναχωρήσεις 1000-1200 ατόμων με πτήσεις της ATOL και της Condor προς Βρετανία και Γερμανία.

Εκτός από την Κρήτη και την Κέρκυρα ανάλογα τα προβλήματα στη Ρόδο και στην Κω, όπως και στα νησιά των Σποράδων όπου παραδοσιακά οι Βρετανοί αποτελούν το 45-50% των τουριστών εδώ και δεκαετίες. Ανησυχία και στη Ζάκυνθο.

Η παύση λειτουργιών της Thomas Cook, αποτελεί μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή της, σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και υπογραμμίζει ότι ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να ανταπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία.

Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις.

«Επιχείρηση Μάττερχορν» για τον επαναπατρισμό 150.000 Βρετανών υπηκόων

Την είδηση της κατάρρευσης του ομίλου ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εκφράζοντας τη βαθιά του λύπη για την ιστορική εταιρεία, με έτος ίδρυσης το 1841, η οποία δεν μπόρεσε να βρει τα 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης προκειμένου να μην χρεοκοπήσει.

Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας, η οποία θα σπάσει σε τμήματα και θα πωληθεί.

Η βρετανική κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) προανήγγειλαν ότι οργανώνουν την επιστροφή 150.000 υπηκόων της χώρας από διάφορα μέρη, ένας αριθμός που λογίζεται δύο φορές μεγαλύτερος από όταν πτώχευσε η αεροπορική εταιρεία Monarch πριν από δύο χρόνια.

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται «για την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην ιστορία της χώρας σε περίοδο ειρήνης».

Η CAA ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις.

Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Αυτή η νομοθεσία ισχύει για άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που έχουν μεγάλα τμήματα πελατών της Thomas Cook και μπορούν να επωφεληθούν από την εγγύηση.

Επί ποδός πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η γερμανική αεροπορική θυγατρική της Th. Cook, Condor ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις πτήσεις που έχει προγραμματίσει και αναζητά χρηματοδότηση από τη γερμανική κυβέρνηση, αίτημα το οποίο η τελευταία εξετάζει, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Γ. Παππάς.

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, ανακοίνωσε ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των 8.685 Νορβηγών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

Η μονάδα της Thomas Cook στη Φινλανδία, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι κάνει προσπάθειες για να εξασφαλίσει πτήσεις για 2.884 επιβάτες.

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι στην Τουρκία κάνουν αυτή τη στιγμή διακοπές 21.033 πελάτες της Thomas Cook.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος